Yeni Mezunlar İçin Doğru İşi Bulmak
Mezun olduktan sonra iş bulmak kadar doğru işi bulmakta önemlidir. İş hayatına ilk kez adım atacağınız için doğru işi bularak adım atmanız tüm kariyer hayatınızı etkileyecektir. Ne istediğinizi bilmenizdoğru işe adım atabilmeniz için oldukça önemlidir. Doğru işi bulamazsanız ve kariyerinize yanlış bir adımla başlarsanız kendinizi mutsuz hissedebilirsiniz.
Mezun Olduktan Sonra İş Aramak
Doğru işe adım atabilmeniz için şu adımları izleyebilirsiniz;
- Ne yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Ne olmak istiyorsunuz? Kendinizi düşünmeye zorlayın. Geniş bir araştırma yapın ve olmak istediğiniz, yapmaktan mutlu olacağınız işi bulmaya çalışın.
- Yapmak istediğiniz işe karar verirseniz bu pozisyonda çalışan insanlarla iletişime geçmeye çalışın. Bu pozisyonda çalışan insanlar tecrübelerini size aktarabilir ve iş ararken nasıl adımlar izlemeniz gerektiği gibi konular hakkında bilgi verebilir. Aynı zamanda kendinizi nasıl geliştirebileceğinizi, hangi becerileri edinmeniz gerektiğini size anlatabilir.
- Çalışmak istediğiniz pozisyonun sizin için ne ifade ettiğini yazın. Bu adım sizi hedefe götürecektir.
- Hedeflerinizi belirtin. Doğru işi bulmak için kendinize bir yol haritası oluşturmalısınız. Oluşturacağınız yol haritası istediğiniz işi bulmak için izlemeniz gereken adımları içermelidir.
- Çevrenize bilgi verin. İstediğiniz işi bulmanın pek çok yolu vardır. Çevrenizde bulunan insanlara bilgi vermeniz onların çalıştığı yerlerde açılabilecek bir pozisyonla karşılaşma fırsatı sunabilir. Bu nedenle çevrenizdeki her insana çalışmak istediğiniz pozisyonu anlatın.
- Etkin bir CV hazırlayın. Yeni mezunların genellikle CV’lerine özenmemesi söz konusu olabilir. Özenli bir CV hazırlasa bile CV’lerinde hatalar olabilir. Doğru işi bulabilmeniz en önemli adımı etkili bir CV hazırlamaktır.
- Kendinizi iş verenin yerine koyun. İstediğiniz iş için bir çalışan arasaydınız yeni mezun olan birinden ne beklerdiniz? Bunu düşünerek edinmeniz gereken becerileri bulabilirsiniz. İş arama sürecinde böylece kendinizi geliştirebilirsiniz. Bu becerilerden hangilerine sahip olduğunuzu bulabilirsiniz. Böylece aslında bu işe ne kadar uygun olup olmadığınızı anlayabilirsiniz.
- Kariyer hedefinizi oluşturun. Kariyer hedefinizi belirgin cümlelerle bir yere not etmelisiniz. Kariyer hedefinizi oluşturmanız doğru işi bulabilmeniz için yardımcı olacaktır.
- Çevrenizdeki insanların sizden beklediği işi yapmayın. Çevrenizdeki insanlar size ne olmak istediğinizi söyleyebilir eğer sizin istediğiniz iş bu değilse onları dinlememelisiniz. İstemediğiniz işlerde bulunmanız sizin için yanlış sonuçlar oluşturacaktır.
- İlerlemenizi kaydedin. Başvurduğunuz ilanları kayıt altına alarak geri dönüş alma oranınızı inceleyin. Başvurduğunuz işleri kaydetmeniz geri dönüş aldığınız zaman işle ne kadar ilgili olduğunuzu göstericektir.
- Başvuruda bulunduğunuz firmaların çalışma koşullarını incelemelisiniz. Sizin için uygun olmayan bir çalışma koşulu gördüyseniz bu işin sizin için doğru olmadığını düşünebilirsiniz.
- Başvuruda bulunduğunuz firmanın değerlerini ve geleneklerini araştırın. Her firmanın kendine ait bir değeri vardır. Sizin değerlerinizle örtüşen bir firmada çalışmanız sizin için oldukça iyi bir kariyer adımı olacaktır.
- Başvuruda bulunmak istediğiniz firmada daha önce çalışmış kişiler ile iletişime geçebilirsiniz. Bu sayede çalışma koşulları, firmanın değerleri ve gelenekleri hakkında bilgi edinmeniz mümkün olacaktır.
- Doğru işi bulabilmeniz için kendinizi çok iyi tanımanız gerekir. Kendinizi dinlemeye özen göstermelisiniz. İstemediğiniz bir işi yapmamalısınız.
Yeni Mezunlar Seçecekleri Meslekleri Nasıl Tanırlar?
Mezun olmadan önce ne olmak istediğinizi bulmanız gerekir. Çünkü eğitim hayatınız boyunca kendinizi geliştirme fırsatı bulursunuz. Ama bunun için geç kaldıysanız ve mezun olduktan sonra istediğiniz mesleğe karar verdiyseniz doğru işi bulabilmek adına seçeceğiniz mesleği iyi şekilde tanımanız gerekir. Doğru işi bulmak yalnızca mesleği tanımakla değil kişinin kendisini tanımasıyla da gerçekleşir. Yeni Mezun Kişilerin İş Görüşmelerinde Dikkat Etmesi Gereken Durumlar
Doğru işi bulmak için mesleğinizi şu şekilde tanıyabilirsiniz;
- İşin adını ve tanımı yazın. Sahip olacağınız unvan nedir? Yapacağınız işin adı nedir? Yapacağınız işin tanımı nedir? Bu sorulara cevap vermelisiniz.
- Seçtiğiniz mesleğin işe girme olanaklarını inceleyin. Doğru işi bulmaya çalışırken talep görmeyen bir işi bulmaya çalışmak oldukça zor olacaktır. Bu nedenle doğru işi bulabilmeniz için seçtiğiniz mesleğin iş olanaklarını dikkatlice incelemeniz gerekir.
- İşin özelliklerini yazmalısınız. Her işin kendine özgü özellikleri vardır. Seçtiğiniz mesleğin belirgin özellikleri nelerdir? Haftada kaç gün ve kaç saat çalışacaksınız? Seçtiğiniz meslekle ilgili sorumluluklarınız neler olacak? Seçtiğiniz mesleğin çalışanları ne gibi araç ve gereçleri kullanıyor? Bu gibi sorulara cevap vererek işinizin özelliklerini belirtmelisiniz.
- İşinizin çalışma ortamını öğrenmelisiniz. Çalışmak istediğiniz pozisyon için çalışma ortamı nedir? Hangi konumda iş imkânı daha fazladır? Ofis ortamında mı yoksa sahada mı çalışacaksınız? İş ortamında karşınıza çıkabilecek riskler nelerdir? Grup çalışması mı yoksa bireysel çalışma mı yapmanız gereken bir iş gibi soruların cevaplarını bulmalısınız.
- Seçtiğiniz meslek için çalışmaya başlama ve emekli olma yaşınızı bilmelisiniz. Bazı mesleklerin dış görünüş için zorunlulukları vardır. Seçtiğiniz meslek böyle bir meslek olabilir. Bu nedenle bu gibi detayları öğrenmelisiniz.
- Seçtiğiniz mesleğin bulunduğu sektörde ne gibi kuruluşlar olduğunu araştırın. Bulunulan sektördeki kuruluşların faaliyetlerini inceleyin.
- Seçtiğiniz mesleğin hangi eğitim kurumundan mezun öğrencileri aradıklarına bakın. Her mesleğin mezun olunması istenen bir bölümü vardır.
- İşe giriş aşamasında sizi nelerin beklediğini araştırın. Bir meslek seçtiniz ve işe girmek için uğraşacaksınız. Yeni mezun bir kişinin doğru işi bulabilmesi için işe giriş aşamasında onu nelerin beklediğini bilmesi gerekir. Bunu bilmesi kendini hazırlaması için yardımcı olacaktır.
- Doğru işi bulduğunuzda işinizde ilerleme şansınızı araştırmalısınız. Bulunduğunuz sektör ve istediğiniz iş için kariyer basamaklarını çıkma şansınız ne kadar? Ulaşabileceğiniz en üst nokta nedir? Bu gibi sorular sizin kariyer hedefi oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
- İstediğiniz işe girmeniz halinde elde edebileceğiniz kazanç ne olacak?
- Doğru işi seçtiğinize inandığınız işin avantaj ve dezavantajlarını listeleyin.
Kendinizi Nasıl Tanırsınız?
Yeni mezunların doğru işi bulabilmesi için ilk adım kendilerini tanımasıdır. Kendini iyi tanıyan biri doğru işi kolayca bulabilecektir. Kendinizi tanımanız için yeteneklerinizi, ilgi alanlarınızı ve sahip olduğunuz değerleri listeleyin.
Yetenekleriniz seçtiğiniz meslekle ne derece örtüşüyor bunu incelemelisiniz. Sahip olduğunuz yetenekleri ve seçtiğiniz mesleğin istediği yetenekleri karşılaştırın. Doğru işi bulmanıza en çok yetenekleriniz yardımcı olacaktır.
İlgileriniz yapmaktan hoşlandığınız ve yaparken zamanının nasıl geçtiğini anlamadığınız şeylerdir.
Değerleriniz doğru işi bulmanız için önemlidir. Çünkü sizin değerlerinizle örtüşmeyen bir işte çalışmanız sizin için oldukça zor olacaktır.