Ön Yazı Nasıl Yazılır

Ön Yazı Nasıl Yazılır

CV İçin Ön Yazı Yazmak

İş arama sürecinde diğer adayların önüne geçebilmek için etkili bir CV’nin yanı sıra etkili bir ön yazı hazırlamanız size avantaj sağlayacaktır. Ön yazı adayların görevli kişiye hitaben yazdıkları bir yazıdır. Bu yazı ile başvuruda bulunulan pozisyonu adayın neden istediği ifade edilmeye çalışılır. Aynı zamanda kendinizi kısa şekilde tanıtma fırsatı elde edebileceği bir yazıdır. Ön yazı ile görevli kişinin dikkatini çekebilirsiniz. Görevlikişi sizin için ilk izlenimlerini ön yazı ile oluşturabilir. Bu nedenle ön yazı hazırlarken istediğiniz pozisyonu neden istediğinizi anlatmanız çok önemlidir. Günümüzde pek çok firma başvuru sırasında ön yazı iletilmesini ister.

Ön yazının yazılmasındaki amaç CV’nizi inceleyen görevlinin hızlı şekilde dikkatini çekerek mülakat daveti alabilmektir.

Ön Yazı Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ön yazı hazırlamak dikkat ve özen gerektiren bir süreçtir.

  • Ön yazınız başvuru yaptığınız şirkete özel olmalı. Her firma için aynı ön yazıyı kullanamazsınız. Firmanın misyon ve vizyonuna uygun olacak şekilde başvurulan her firma için ön yazınızda ufak değişiklikler yapmanız gerekmektedir.
  • Ön yazınızı oluştururken tecrübe ve deneyimlerinizden bahsetmeniz gerekir. Bu sayede bu işe ne kadar uygun olduğunuzu belli edebilirsiniz.
  • Başvurduğunuz pozisyon ve başvurulan pozisyona neden uygun olduğunuzu belirtmeniz gerekiyor. İş ilanında belirtilen özellikleri inceleyerek neden başvurulan pozisyona uygun olduğunuzu bu özelliklerle ifade edebilirsiniz.
  • CV ile ön yazınızın tutarlı olması gerekir. Ön yazınızda belirttiğiniz özellikleriniz ve iş deneyimlerinizin CV’nizde de aynı şekilde olması gerekir. Tutarsız bir bilgi sizin dürüst olmadığınız düşünülmesine neden olabilir.
  • Ön yazınız kısa, net ve anlaşılması kolay olmalı. Ön yazınızı hazırlarken insan kaynakları çalışanlarının uzun süreler içeren metinleri okuyacak vakti olmadığını unutmayınız. Bu sebeple ön yazınız ortalama 200 kelimeden oluşursa daha iyi olacaktır. Yarım sayfayı geçmemesine dikkat etmelisiniz.
  • Ön yazınızı oluştururken özgün olmaya dikkat etmeniz gerekir. Başka bir yerden kopyaladığınız ön yazılar işe alımdan görevli personelin bu durumu fark etmesiyle CV’nize bakılmadan elenmenize neden olabilir. Kendi cümlelerinizi kullanarak ve kurallara uyarak ön yazınızı oluşturmalısınız.
  • Ön yazınız çok dikkat çekici olsun diye ilk paragrafı abartılı şekilde yazmamaya dikkat etmelisiniz.

Ön yazı ilk, orta ve son paragraf olmak üzere 3 paragraftan oluşur. İlk paragraf herkes için farklı şekilde olur.

Ön Yazı Yazarken İzlenilmesi Gereken Adımlar

Ön yazı herkes için farklı şekilde oluşturulduğu için genel olarak izlenilmesi gereken adımlar vardır. Bu nedenle ön yazı hazırlanırken bu adımları doğru şekilde uygulamanız gerekmektedir.Ön yazı başlığınızı yazmalısınız. Daha sonra hitap edeceğiniz kişinin ad ve soyadını belirtmelisiniz. Ad ve soyadını bilmiyorsanız sayın yetkili yazarak başlayabilirsiniz. Eğer ön yazınızı elektronik ortamdan mail yoluyla iletiyorsanız konu kısmına mutlaka başvurulan pozisyon isminin yazılması gerekir. Bu işe alımdan sorumlu personelin daha kolay şekilde ne için ön yazı yolladığınızı anlamasına yardımcı olur.

  1. İlk ana paragrafa hangi pozisyonu nereden gördüğünüz ve başvuru yaptığınızı içeren bilgiler yazılır.
  2. Bu adımda insan kaynakları görevlisine bu iş için neden uygun olduğunuzu anlatmanız gerekir. Burada iş ilanına uygun olan özelliklerinizden ve yetkinliklerinizden bahsedebilirsiniz. Firmanın neden sizi mülakata davet etmesi gerektiğini hangi yönlerinizle firmaya katkıda bulunabileceğinizi bu adımda yazabilirsiniz.
  3. Bu aşamada insan kaynakları çalışanına iyi niyetlerinizi ileterek ön yazınızı sonlandırmanız gerekiyor.Görüşmeye davet edilmeyi beklediğinizi belirten bir cümle ile bu paragrafı sonlandırabilirsiniz.
  4. Ön yazınızı oluşturan son aşama ise saygılarınızı sunmanızdır. Saygılarınızı sunarak ad ve soyadınızı ekleyerek ön yazınızı bitirmelisiniz.

Ön yazınızı oluşturduktan sonra şu üç soruya cevap verdiğinizden emin olmalısınız;

  • Siz kimsiniz ve ne arıyorsunuz?
  • Başvurduğunuz pozisyonda başarılı olabilmeniz için gerekli hangi özellikleri ve becerileri taşıyorsunuz?
  • Başvurduğunuz pozisyonunun sizin kariyerinizi nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz?

Yeni Mezun ve Deneyimsiz Adayların Ön Yazısında Olması Gerekenler

Yeni mezun olduğunuz ve deneyimsiz olduğunuz için ön yazı yazmaktan kaçınmamanız gerekir. Deneyimsiz olmanız ön yazı yazmanıza engel olmayacaktır. Hatta tam tersine sizin için fırsat olacaktır. Deneyimsiz adayların ön yazısında bahsedebileceği konular şu şekildedir;

  • Okulda yapılan projeler
  • Okul dönemlerinde yer aldığınız etkinlikler ve öğrenci kulüpleri
  • Kariyer hedefiniz
  • Firmadan beklentileriniz
  • Gönüllü olarak katıldığınız çalışmalar
  • Başvurduğunuz firma ve pozisyon için neden çalışmak istediğiniz
  • Aldığınız eğitim ve sertifikalar

Ön Yazı Hazırlarken Yapılmaması Gereken Hatalar

Ön yazı hazırlamak CV hazırlamak kadar özen isteyen bir iştir. Bu nedenle ön yazı hazırlarken hata yapılmasından kaçınılması gerekir. Genellikle ön yazı hataları şu şekilde oluşur;

  • Kendinizi çok genel şekilde tanıtmak. Profilinizi kendinize özel şekilde şekilde oluşturmalısınız. Çok genel olarak oluşturulan bir profil ön yazınızda kişisel izlerinizin olmamasına neden olabilir. İşe alımdan görevli personelin sizi yanlış tanımasına neden olabilir.
  • Ön yazının imla ve noktalama işaretleriyle yazılmış olması. Ön yazınızı imla kurallarına dikkat ederek oluşturmalısınız. Bu nedenle oluşturduğunuz ön yazınızı kontrol etmeden göndermemeniz gerekir.
  • Maddeler halinde oluşturulmuş bir ön yazı oluşturmak. Ön yazının düz metin şeklinde yazılması gerekir. CV maddeler halinde oluşturulur.
  • Abartılı cümleler kullanmak. Ön yazı oluşturulurken genellikle abartılı cümleler kullanmak gibi hatalar yapılır. Abartılı cümleler yerine sade ve anlaşılır cümleler kurmanız gerekir. Sizinle ilgili bilge veren kısa cümleler kurmanız gerekir.
  • Yalnızca iş ilanında bahsedilen özelliklerinizi vurgulamak. Ön yazınızda iş ilanında bahsedilen özellikleri vurgulayabilirsiniz ancak sadece bu özellikleri değil kendinize özgü bir özelliğinizide eklemelisiniz. Diğer adaylarda olması muhtemel olmayan özelliklerinizi eklerseniz dikkat çekmeniz daha kolay olacaktır.
  • Ön yazı oluştururken anlam bozukluklarına yer vermek. İlk paragrafta birinci tekil şahıs ekleri kullanılırken ikinci paragrafta üçüncü tekil şahıs eklerine yer vermeniz anlam bozukluklarını ortaya çıkaracaktır. Bu nedenle seçeceğiniz şahıs ekini tüm paragrafta aynı şekilde kullanmanız gerekir.