Doğru Personel Seçimi

Doğru Personel Seçimi

En Doğru Personeli Seçmek

Bir iş ilanına binlerce başvuru yapılıyor ve binlerce kişi içinden insan kaynakları çalışanlarının doğru kişiyi bulmaları gerekiyor. Uzun yıllar tecrübesi bulunan çalışanlar doğru personel seçimini kendi tecrübelerinden yola çıkarak karar verebiliyor. Daha yeni çalışma hayatına giren çalışanların ise kendi stratejilerini oluşturmaları gerekiyor.

Doğru personeli seçebilmek için;

  • Standart iş görüşmelerinden kaçınmaya çalışın. Standart bir iş görüşmesinde karşınızdaki kişiden alabileceğiniz cevaplar standart şekilde olur. İş görüşmesinde her pozisyon için adayların gerçek kişiliklerini görebilmenize yardımcı olacak sorular hazırlayın. Adaylarınıza hemen düşünüp cevaplaması gereken bir problem sorabilirsiniz. Böylece kriz anlarını nasıl yönettikleri gibi kişisel özellikleri hakkında bilgiler edinebilirsiniz.
  • Karşınızdaki aday ile ortak yönlerinizi bulmaya çalışın. Karşınızdaki adayın heyecanlı olduğunu unutmamanız gerekiyor. Sizin görüşmedeki sorumlu kişi olarak adayla ortak noktalarınız hakkında konuşmanız adayın rahatlamasına ve kendi hakkında daha fazla ayrıntı vermesine neden olacaktır.
  • Adaylarınızın CV’lerinde bulunan referansları kontrol etmelisiniz. Bir adayla görüşmeden önce referanslarını incelemeniz onunla ilgili fikirlerinizin önceden edinmesine yardımcı olacaktır. Görüşmeden sonra yapacağınız referans kontrolüyle görüşme esnasında fark edemediğiniz özelliklerinin farkına varabilirsiniz.
  • Yardım istemekten çekinmeyin. Bazı durumlarda kararsız kalmanız veya bir konu hakkında bazı şeyleri bilmemeniz mümkündür. Böyle durumlarda iş arkadaşlarınızdan yardım istemekten çekinmemelisiniz. İşe alınacak personelle sadece siz çalışmayacaksınız. Bu nedenle işe almaya karar verdiğiniz personelin çalışacağı iş arkadaşlarından birinden yardım isteyebilirsiniz.
  • Personel seçiminden görevli kişiler bazen mülakat esnasında masasından kalkarak dolanır ve karşısındaki adayın tepkisini inceler. Bu yöntemi inceleyerek uygun pozisyonlar için deneyebilirsiniz.
  • Görüşme esnasında adayın vizyonuyla firmanın vizyonunun uyuşup uyuşmadığına bakmalısınız.
  • Adayların diğer çalışanlara nasıl davrandığına bakabilirsiniz. Davranışlar insanların kişiliklerini yansıtır. Bu nedenle mülakat esnasında pek çok kişiyi bir araya getirerek diğer çalışanlara nasıl davrandığını görebilirsiniz.
  • Doğru personeli seçmek için en önemli adımlarsan biri işin gerektirdiği özellikleri doğru belirleyebilmektir. İş için fazla nitelikli veya daha az nitelikli bir personel almak ileride pek çok sorunla karşılaşmanıza neden olabilir.
  • Rakip firmalarınızın iş ilanlarınızı inceleyin. Rakiplerinizin iş ilanlarına bakarak nasıl bir çalışan aradıklarını anlayabilirsiniz. Personel seçiminde sektörün öncü firmalarının dikkat ettiklerine bakmanız sizinde bu konulara dikkat etmenize yardımcı olacaktır.
  • Seçmeyi düşündüğünüz adayların çalışma ortamında gezinmesini sağlayabilirsiniz.Çalışılan ortamı tanıtarak, bazı takım arkadaşlarıyla tanışmasını sağlayabilirsiniz. Bunu yaparken dikkat etmeniz gereken adayın size soru sorup sormadığıdır. Adayın soru sorması iş için ne kadar hevesli olduğunu gösterir.
  • Adaylarınıza güçlü yönlerini ve zayıf yönlerini sorun. Kendi analizini yapmış bir çalışan kendini geliştirmek için uğraşır. Çalışanınıza zayıf olan yönlerini geliştirmek için neler yaptığını sorun.

Personel Seçme Yöntemleri Nelerdir?

Bir firmanın personel seçme aşamaları genellikle biyografik yöntemler, psikolojik testler, benzetim yoluyla seçmek ve mülakatlar şeklindedir.

  • Biyografik Yöntemler

Adayların değerleri, başarıları ve başarısızlıkları değişkenlik gösterir. CV’ler bu gibi detayları içinde barındırır. Biyografik bilgiler gelecekte adayların firmanızda çalışması halinde işine ve çalışma arkadaşlarına yaklaşım tarzlarını anlamanıza yardımcı olabilir. Biyografik bilgileri edinebileceğiniz bir seçenek başvuru formlarıdır. Başvuru formları genellikle standart şekilde adayın adını, yaşını, adresini ve aldığı eğitimleri içeren formlardır.

Biyografik envanterlerle kişilerin değerlendirilmesi, tutumlarının anlaşılmasını sağlamak için çoktan seçmeli sorular sorulur.

  • Psikolojik Testler

Psikolojik testler adayların yetenekleri ve kişilik özelliklerini ortaya koymaya çalışan geçerlilik ve güvenirlikleri belirlenmiş olan standart testlerdir. Psikolojik testlerin avantajlı yönü geçerliliğinin kanıtlanmış olmasıdır. Pek çok psikolojik test bulunmaktadır.

  • Benzetim Yoluyla Seçme Yöntemi

Benzetim yoluyla seçme yöntemi özellikle yönetici adaylarının belirli yöntemlerle incelenerek değerleme merkezleriyle uygulanan bir seçim yöntemidir. Bu yöntemde adaylara pek çok testin yanında ileride çalışabilecekleri ortamları yaratarak onların bu ortamlarla karşılaşması sağlanır. Benzetim yoluyla seçme yöntemlerinden biri birikmiş işler tekniğidir. Bu teknik yönetici adaylarının birikmiş sorunlarla karşılaşması halinde süreci nasıl yöneteceklerini test etmektedir. Karar verme hızı, kriz anında karar verebilme gibi yeteneklerini ortaya çıkarır. Diğer teknik ise lidersiz grup tartışmaları tekniğidir. Bu teknikle pek çok yönetici adayı bir araya gelerek işle ilgili tartışırlar. Burada amaç liderlik özellikleriyle ortaya çıkan yönetici adayını bulmaktır

  • Mülakat Yöntemi

Mülakat yüz yüze yapılan görüşmelerdir. Aday ile doğrudan bilgi edinebilirsiniz.

Personel Bulma Yolları

Personel bulma yolları iç kaynaklar ve dış kaynaklar olmak üzere ikiye ayrılır.

  • İç Kaynaklar

İç kaynaklar terfi, iç transferler, gayri resmi araştırmalar, beceri envanterleri ve açık işler bildiriminden oluşur. İç kaynaklardan personel seçmek kurum içinde hareketliliğin artmasına yardımcı olur. Firma kendi kaynaklarından yararlanır. Personel bulma aşamasını daha düşük maliyetlerle halletmenize yardımcı olur. Firmanızda bulunan personellerin diğer firmalara geçmesini engelleyebilirsiniz. Yeni bir personel işe alındığında adaptasyon süreci iç kaynaklardan seçilen personelden daha uzun olacaktır. Bu nedenle iç kaynaklardan personel seçmek avantajlıdır.

Terfi yoluyla personel seçmek, firmanızda çalışan bir çalışanın yetki, sorumluluk ve statüsünü arttırmanızdır. Terfi yöntemi çalışanlarınızın kurum içindeki motivasyonlarının artmasına yardımcı olacaktır. Çalışanlar emeklerinin karşılığını aldığını düşünür.

İç transferler yoluyla personel bulma boşalan pozisyona aynı düzeyde başka birinin atanmasıdır. Firmanın bu şekilde personel bulması kolay ve maliyeti düşük şekilde olacaktır. Yeni personelin firmaya uyum sürecide olmayacaktır.

Gayri resmi araştırma yöntemi ise boşalan pozisyonu doldurabilecek adayların insan kaynakları görevlileri ve birim yöneticileriile görüşür.

Beceri envanterleri personellerin yeteneklerinin ayrıntılı şekilde gösterildiği listelerdir. Beceri envanterleri ile boşalan pozisyona en uygun doğru personeli bulabilirsiniz.

Açık işler bildirimi, kurumdaki tüm personele açık işler hakkında bilgi verilmesidir. Böylece kurumdaki tüm çalışanlara eşit haklar sunulmuş olur.

  • Dış Kaynaklar

Kurumun iç kaynaklarla doğru personel seçimi yapabilmesi sınırlıdır. Seçilen personel yeni işine başlarken eski işinde bir boşluk oluşur. Bu durumda firma dış kaynaklardan personel alımına başvurur. Dış kaynaklardan personel bulmak kariyer sitelerinde ilan vermek, işçi bulma kurumlarına başvurmak ve internetten işçi bulmak gibi şirket içi hariç diğer yöntemlerle bulunur.

Yeni Personel Bulmak

Eğer sizde şirketiniz veya işletmeniz için yeni bir personel arayışı içindeyseniz, Kobi Vadisi İK desteği ile ücretsiz iş ilanları oluşturabilir, kriterlerinize en uygun personeli en kısa süre içerisinde bulabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken; iş ilanı ver sayfasını ziyaret ederek 2 dakika içinde yeni eleman ilanınızı oluşturabilirsiniz.