Mülakata Nasıl Hazırlanılır

Mülakata Nasıl Hazırlanılır

Mülakata Nasıl Hazırlanılmalı?

Mülakat kelime anlamı olarak ‘görüşme’ anlamına gelmektedir.Bir amaç için belirli kişilerle yapılan yüz yüze görüşmelere bu nedenle mülakat denir.İş arayanları en çok sevindiren haberlerden biri mülakata çağrılmaktır. İş arama sürecinde pek çok CV arasından sizin CV’nizin olumlu bulunması ve mülakata çağrılmanız oldukça önemlidir. Bu nedenle mülakata çağrıldıktan sonra belirli bir hazırlık yapmanız gerekir. İstediğiniz pozisyonda ve istediğiniz bir kurumda çalışmak için mülakata doğru şekilde hazırlanmanız gerekmektedir.

Mülakata Doğru Şekilde Hazırlanmak

  • Başvuruda bulunduğunuz kurumun iş ilanını tekrar gözden geçirin.

Personel işe alımında görevli olan çalışan pozisyon için ihtiyaç duydukları çalışanın sahip olması gereken özellikleri ilanda belirtir. Sizin mülakat görüşmesine gitmeden önce iş ilanını tekrar incelemeniz bu özellikleri hatırlamanıza yardımcı olur. Mülakatta ‘kendinizi tanıtır mısınız?’ sorusuna yanıt olarak ilanda yer alan özelliklerinizi vurgulayabilirsiniz. Mülakatta görevli kişinin dikkat ettiği şeylerden biri pozisyon için uygun özelliklere sahip olan kişiyi seçmektir.

  • Mülakata gitmeden önce pratik yapmalısınız.

Mülakata gittiğinizde size belirli sorular sorulacaktır. Bu sorulardan biri ‘kendinizi tanıtırmısınız’ sorusudur. Bu soruda ilk izleniminizi olumlu şekilde oluşturabilirsiniz. İnsan kaynakları çalışanları kendinizi ifade edebilme yetkinliğinize bakar. Mülakat heyecanı ile kendinizi yanlış ifade etmeniz mümkündür. Bu durumun önüne geçebilmek için mülakata gitmeden önce pratik yapmanız gerekmektedir. Pratik yaparken dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Konuşmanız net ve anlaşılır şekilde olmalıdır. Yapacağınız konuşmanın belirli bir sırası olmalı. İş ilanında belirtilen özelliklere ve deneyim kısmına değinmeniz gerekmektedir.

  • Mülakata gidilecek kurumun iyice araştırılması gerekir.

Mülakata gittiğiniz kurumu araştırmanız sizin için mülakat sürecini olumlu etkileyecek bir adımdır. Görüşmeye gideceğiniz kurumun; faaliyet alanlarını, resmi sitelerde verilen son haberlerini, rakip firmaların hangileri olduğunu, piyasadaki konumunu, çalışma koşullarını incelemeniz ve araştırmanız önemlidir. Bu araştırma ile mülakattaki görevli kişiyi etkilemeniz mümkündür. Başvurulan pozisyonu ne kadar istediğinizi ve firmaya karşıya ilgili olduğunuzun anlaşılmasını sağlar.

Başvuralan firmanın bir web sitesi varsa mutlaka web sitesini incelemeniz gerekmektedir. Kurumun web sitesi incelenerek firmanın misyon ve vizyonunu, çalışma koşullarını ve daha önce yapılan çalışmalarını inceleyebilirsiniz.

Mülakat yapacağınız kişinin adını ve soyadını biliyorsanız mülakata gitmeden önce bu kişinin sosyal medya hesaplarını incelemeniz size yarar sağlayabilir.

  • Mülakata giderken giymeniz gereken kıyafetleri ayarlamalısınız.

Mülakata gitmeden önce giymeniz gereken kıyafetleri özenle seçmeniz gerekmektedir. Her ne kadar dış görünüş önemli bir etken olmasada iyi ve temiz bir giyim tarzının insan kaynakları çalışanının üzerinde olumlu bir etkisi olacaktır. Seçeceğiniz kıyafetlerin ütülü ve sade olması gerekir. Takılan takılar sade ve dikkat çekmeyecek şekilde olmalıdır. Makyajınızın doğal olması gerekir, ağır kokulu parfümlerden kaçınılmalı gerekir. İş aranan sektöre göre değişim göstersede kıyafetlerinizin resmi bir hava taşıması gerekebilir.

  • Mülakata belirtilen saatten biraz önce gidin.

Mülakata belirtilen saatten önce gitmeniz sizin heyecan seviyenizi düşürecektir. Kimse mülakata geç kalmak istemez. Bu ihtimali ortadan kaldırmak ve geç kalma düşüncesini aklınızdan çıkarmak için önceden mülakat yerinde olmanız önemlidir. Mülakat saatinden 15 dakika önce belirlenen yerde olmak heyecanınızı azaltacaktır.

Herhangi bir neden yüzünden mülakata gidemeyecek olursanız bunu mutlaka firmaya bildirmeniz gerekmektedir. Mazeretinizi firmaya bildirmeniz halinde başka bir güne mülakat tarihi alabilirsiniz.

  • Mülakata giderken yanınızda CV’nizi götürmelisiniz.

Mülakata giderken yanınızda bir dosya ile CV’nizinbulundurmanız önemlidir. Mülakat görevlisinin sizi kolayca hatırlamasına yardımcı olacaktır. Diğer adaylar eğer CV’sini yanında getirmezse bu küçük adım sizi bir adım öne geçirecektir. Gerekli bir anda elinizin altında özgeçmişiniz olacaktır.

  • Mülakatta soru sorun.

Mülakattın son aşamasında görevli ‘sizin sormak istediğiniz bir soru var mı?’ sorusunu size yöneltecektir. Bu soruyu yanıtlamanız sizin için önemlidir. İş aradığınız pozisyonla ilgili sorular sorabilirsiniz. Bu soruya hazırlıksız yakalanmamak için mülakata gitmeden önce soracağınız soruları belirlemelisiniz.

Mülakata gitmeden önce bilmeniz gerekenlerden biride ne tür bir mülakata katılacağınızdır. Mülakat türlerini bilmeniz bu açıdan sizin mülakat sürecini doğru şekilde yürütmenize yardımcı olacaktır.

Mülakat Türleri Nelerdir?

Firmalar boşalan pozisyonlarını doldurmak için en uygun kişiyi seçmek isterler. Bu nedenle uygun olan personel seçimi için ölçülmek istenen yetenekler ve özellikler doğrultusunda mülakat türüne karar verilir.

  • Birebir mülakat

Birebir mülakat türü en çok tercih edilen mülakat türüdür. Mülakat görüşmesini yapan görevli ve adaylar arasında görüşme birebir şekilde yapılır. Daha önce planlanmış ve sohbet eder gibi gelişen görüşmelerdir. Birebir mülakatta görevli kişinin kararları aday seçimini doğrudan etkiler. Bu nedenle subjektif bir yöntem olduğu yönünde eleştiriler vardır.

  • Panel mülakat

Panel mülakatlar, iki kişiden fazla yöneticinin aday ile görüştüğü mülakat türüdür. Firmaya toplu personel alımı yapılacaksa tercih edilen bir yöntemdir. Adayın zorlandığı bir mülakat türü olabilir. Mülakatta grup çalışmalarını iyi şekilde yapabilmeniz önemlidir. Seçilecek aday için bir kişinin kararı değil ikiden fazla kişinin kararı etkili olacaktır. Panel mülakat türü en çok bankacılık sektöründe tercih edilir.

  • Grup mülakat

Grup mülakat türünde aday bir grup ile mülakata katılır. Son zamanlarda oldukça fazla tercih edilir. Pek çok adayın aynı anda değerlendirilmesini sağlar. Bu mülakat türünün asıl amacı grup çalışmalarındaki etkinliğinin ölçülmesidir. Adayın başvurulan işle ilgili teknik bilgi birikiminin ölçülmesini sağlar, beraber çalışacak kişilerin daha önceden çalışmalarına olanak sağlamaktadır.

  • Sıralı mülakat

Mülakat birebir şekilde yapılır ancak görüşmeyi yapan görevliler sıralı olarak değişirler. Ard arda birkaç görüşmeden oluşur. Ard arda yapılan görüşmelerde görevliler değiştiği için aday zorlanabilir. Bu mülakat türünde amaç adayın farklı yönlerini görebilmektir. Bu durum pek çok izlenim edinilmesine yardımcı olur.

  • Değerlendirme merkezi

Bu mülakat türü adayların üçten fazla olduğu ve bir değerlendirilmeye tabi tutulduğu mülakat türüdür. Adaylara bir örnek olay verilerek belirli bir süre içinde yeteneklerinin ortaya çıkarılması beklenir. Adaylar yetkililer tarafından verilen süre boyunca gözlemlenir. Bu süre zarfında belirli testlere tabi tutulurlar.

  • Telefon mülakatı

Telefondan gerçekleşen mülakat türüdür. Telefon mülakatını uygulamak zordur. Amaç başvuran kişi sayısını azaltmaktır. Adayların diksiyonuna ve ses tonuna dikkat edilir.