İş İlanı Vermek

İş İlanı Vermek

İş İlanı Hazırlamak

İş ilanı hazırlamak, işverenler için oldukça önemli bir konudur. Türkiye’de özellikle genç nüfusun fazla olması nedeniyle yetenekli pek çok genç bulunmaktadır. Ancak gençlerin deneyimi yoktur. İş ilanı vermek istediğiniz pozisyon için deneyimli bir personel mi yoksa deneyimsiz bir personeli yetiştirmek mi istiyorsunuz? İlanda nelere yer vermelisiniz? Bu gibi soruların cevabını bulmanız gerekir.

Etkili bir iş ilanı şu şekilde olacaktır;

  • İş ilanınızı sade olmalı
  • İş ilanınız akıcı olmalı
  • İş ilanınız imla kurallarına uygun olmalı
  • İş ilanı verdiğiniz pozisyon için açık ve net olmalısınız
  • Kurumsal kimliğinizi vurgulamayı unutmamalısınız
  • İş ilanınız ilgi çekici olmalı
  • İş ilanı vermeden önce pozisyonu detaylıca incelemelisiniz
  • Doğru anahtar kelimelerle iş ilanınızı daha ulaşılabilir hale getirebilirsiniz

İş İlanı Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İş ilanlarında yanlış bir ifade kullanmanız ileride sorunlar oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle iş ilanınızı hazırlarken dikkatli olmalısınız.

  • İş ilanınızda açık olun.

Başvuruda bulunucak adaylardan istediğiniz özellikleri açık şekilde yazmalısınız. Pozisyon için uygun deneyim süresi, mezun olunması gereken bölüm, yabancı dil seviyesi, askerlik durumu ve istenilen sertifikalar gibi konuların açık ve net şekilde belirtilmesi gerekir.  İlan vermek istediğiniz pozisyon için kişisel özellikleride aynı şekilde yazmalısınız. Adayın iş ilanını başvurması için iş tanımı ve iş koşulları bölümlerini iş ilanınızda oluşturmalısınız. Aradığınız adayın çalışma şeklini belirtmelisiniz.

  • İş ilanınız tutarlı olmalıdır.

İş ilanınızda belirttiğiniz kriterlerin ilanın her aşamasında aynı şekilde olmalıdır. İlanınızda kullanacağınız anlatımın tüm ilanda aynı olması gerekir. İlanın başında 1.tekil şahıs ekleri kullanırken ilanının sonunda 3. tekil şahıs ekleri kullanmanız sizin tutarsız olduğunuzu gösterebilir.

  • İş ilanınız AIDA formatına uygun olmalıdır

AIDA ingilizce baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltmadır. Attention, Interest, Desire ve Action kelimelerinden oluşur. Kelimelerin anlamı sırasıyla dikkat, ilgi, istek ve aksiyon şeklindedir. AIDA formatına göre iş ilanınızda bu dört özelliğin olması gerektiğini belirtir. Dikkat kısmı en çok iş ilanınızın başlığında önemlidir. İlanınızın başlığı iş unvanı ile uyumlu olmalıdır. Bu sayede adayların dikkatini çekerek ilanınıza başvurmasını, ilanınızı incelemesini ve ilanınıza tıklamasına yardımcı olacaktır. İlgi kısmı ise iş ilanınızın ilk paragrafında önemlidir. İş ilanınızın ilk paragrafında adayların ilgisini çekmeniz gerekir. Eğer ilk paragrafta adayın ilgisini çekerseniz ilanının geri kalanını okuyacaklardır. Adayların dikkatini çekebilmek için pozisyon hakkında detaylı bilgiler verilmesi, kurumun çalışanına katıcaklarını ve alması gereken sorumlulukları anlatmalısınız. İstek kısmında ise adayların firmada çalışmak için istek duyması istenmektedir. Bu alanda adaylarda istek uyandırabilmek için şirketin çalışanlarınıza sunduğu destekleri ve şirketinizin ilgi çekici alanlarını iş ilanınıza ekleyebilirsiniz. Aksiyon kısmında ise adaylarınızı eyleme geçirecek cümleleri iş ilanınıza eklemelisiniz. Bu alanda adaylara iş ilanınıza başvurmalarını, CV yollamalarını ve web sitenizi ziyaret etmelerini istemek gibi harekete geçirici cümleler kurabilirsiniz.

  • İş ilanınızın biçimine dikkat etmelisiniz.

Adaylar iş ilanlarına bakarken fazla zaman harcamazlar. İlanı birkaç dakika inceleyerek kendilerine uygun olduklarını düşünürlerse başvuruda bulunurlar. Bu nedenle iş ilanınızın özenli ve okuması kolay şekilde hazırlanmış olması gerekir. İş ilanınız çok uzun olmamalıdır. Yazım karakterine, puntosuna dikkat edilmelidir.

  • İş ilanınızın içeriğine dikkat etmelisiniz.

İlanınızın kapanış tarihi, hangi lokasyon için çalışan aradığınızı, seyahat etme gibi bir durum varsa bu bilgilerin ve çalışma saatleri, günleri gibi detayları iş ilanınızda belirtmelisiniz.

İş İlanı Detayları Nelerdir?

İş Tanımı Nedir?

İş tanımı bir iş ilanında en önemli olan alanlardan biridir. Bu kadar önemli olan bir alanı dikkatlice yazmak gerekir. İş tanımı, personellerin çalışma çizgilerinin nerede başlayıp nerede bittiğini anlatır.  Personelin şirket içindeki konumu ve hangi departmanda yer alacağını anlatır. İşe yeni başlayacak biri için iş tanımı önemlidir. Bu nedenle iş ilanınızda iş tanımı kısmını doğru şekilde doldurmalısınız.

İş Tanımı Nasıl Oluşturulur?

İş tanımı oluşturmak için doğru kişi görevlendirilmeli ve doğru adımlar uygulanmalıdır. İyi. İr iş tanımı oluşturabilmek için iş analizi yapmanız gerekmektedir. İş analizi yapmanız size pek çok konuda yardımcı olacaktır. İş analizi yapabilmenizin için gerekli adımlar şu şekildedir;

  • Firmanızda çalışan çalışanların görev ve sorumluluklarını belirlemek.
  • Geniş bir araştırma yaparak internetteki benzer işlerin iş tanımlarını incelemelisiniz.
  • İş tanımı oluşturacağınız iş için gerekli personelin yapması gereken görevleri ve sorumlulukları belirlemelisiniz.
  • İşe alınacak personelin sahip olması gereken yetenekleri belirlemelisiniz.

İyi bir iş analizi yapabilmenizin yolu olabildiğince çok veri toplamanızdan geçer. Bu nedenle olabildiğince çok veri toplamalısınız.

İş Tanımının Bileşenleri Nelerdir?

  • Çalışanınızın için genel şekilde pozisyon için tanım yapmak.
  • İş tanımını oluşturduğunuz işin temel işlevlerini belirtmek.
  • İş pozisyonu için gerekli bilgiler, beceriler ve yetenekler.
  • İş pozisyonu için gerekli eğitim bilgileri ve deneyim süresinin belirtmek.
  • Çalışma ortamının tanıtımının yapılması.

İş Tanımı Oluştururken Oluşturmanız Gereken Başlıklar

İş tanımı oluştururken belirli bir format kullanmanız gerekir. Ancak bazı firmalar formata önem vermez. İş tanımı oluştururken belirli bir format oluşturmanız sizin için daha kolay olabilir. Bu nedenle iş tanımı oluştururken işin adını, işin kodunu, işin yapılacağı departman yöneticisinin adını, organizasyon için yedeklemenin planlanması, pozisyon için gerekli görevlerin yazılması, kullanılan araç ve gereçlerim belirlenmesi gibi başlıkların iş tanımına eklenmesi gerekir.

  • İşin adına tanımını yapacağınız pozisyon için gerekli olan isim yazılır.
  • Organizasyon için yedeklemenin planlanması, iş tanımı yapılan pozisyona gerekli çalışan alındığında herhangi bir nedenle alınacak izin nedeniyle işe gelememe durumunda yerine geçebilecek yedek bir pozisyon belirlenmesidir. Bu durum iş akışının yavaşlamaması ve aksamaması için önemlidir.
  • Gerekli pozisyon için kullanılması gereken araç ve gereçlerin belirlenmesi gerekir.
  • İş tanımı oluştururken çalışma koşullarını detaylı şekilde bir başlık altında belirtmelisiniz.
  • İş tanımı oluşturduğunuzda başlıklar arasında tehlikeler kısmı olmalıdır. Çalışanınızın yerine getireceği iş için gerekli tehlikelerin neler olduğunu bilmesi gerekir.

Ücretsiz İş İlanı Yayınlamak

Eğer sizde işletmeniz veya şirketiniz için yeni personel / personeller arıyorsanız, Kobi Vadisi İK desteğinden faydalanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken; ücretsiz iş ilanı ver sayfasını ziyaret ederek, dakikalar içinde sınırsız bir şekilde iş ilanınızı yayınlayabilirsiniz.