CV Nasıl Hazırlanır

CV Nasıl Hazırlanır

CV Hazırlamak

CV hazırlamak iş arama sürecinde oldukça önemlidir. Profesyonel bir şekilde hazırlanmış CV ile insan kaynakları çalışanlarının dikkatini çekmeniz ve mülakata çağrılma ihtimaliniz artması mümkündür. İş arayanların dikkatli ve özenli bir şekilde CV hazırlaması gerekir. Özenli şekilde hazırlanmış bir CV bireyin kimliği gibi önemlidir. Birey hakkında ilk izlenimlerin edinilmesini sağlar. Etkili bir CV’de bulunması gereken bölümler; İsim ve soy ismi bilgileri, iletişim bilgileri (e-mail adresi ve telefon numarası gibi), iş tecrübesi, eğitim bilgileri, eğitimler ve sertifikalar, referanslar ve ilgi alanları şeklindedir.

Etkili bir CV’nin kısa, net ve anlaşılır şekilde olması gerekir.

Not: CV kelimesinin Türkçe karşılığı, Curriculum Vitae’dir. Ülkemizde bu tabit genellikle özgeçmiş olarak kullanılır.

CV Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Bir CV’nin uzunluğu en fazla 2 sayfa olmalıdır. Yeni mezun ve deneyimsiz öğrencilerin ise CV’sinin 1 sayfa olması gerekir.
  • Yapılan araştırmalara göre insan kaynakları çalışanlarının bir CV’yi inceleme süreleri en fazla 1 dakika sürmektedir. Bu nedenle CV’niz kısa, net ve dikkat çekici olmalıdır.
  • Eğer CV’nizi elektronik bir ortamdan yollayacaksınız yazı stilinin ‘Times New Roman’ veya ‘Arial’ gibi karakterlerle 11 veya 12 punto şeklinde yazılmalıdır.
  • CV’de bulunan kelimelerin ve cümlelerin altının çizilmemesi gerekmektedir. Eğer eklenilen bir link varsa altı çizilebilir.
  • Noktalama işaretleri ve imla kurallarına dikkat ederek hazırlanmalıdır.
  • CV’nizin yanında başvurulan pozisyona uygun ön yazı hazırlanmalıdır.
  • Eğitim bilgilerini doldururken ters kronolojik sıra izlenmelidir.
  • CV’nizde mutlaka profesyonel olarak çekilmiş bir fotoğraf bulunmalıdır.

CV’nizde Bulunması Gereken Bölümler Nelerdir?

Bir CV hazırlarken hangi bölümlerin bulunması gerektiği önemli bir konudur. Başvuruda bulunacağınız firmanın personel alımından sorumlu olan çalışanın dikkatini çekmek içinCV’nizde olması gereken bölümler vardır.

  • Kariyer Hedefi Alanı

Başvuruda bulunulacak pozisyon için kendinizi ifade edebileceğiniz, neden başvuruda bulunulan pozisyona uygun olduğunuzu düşündüğünüzü ifade edebileceğiniz bir alandır. Bu alan çok kısa bir paragraf şeklinde oluşturulmalıdır.

  • Kişisel Bilgiler Alanı

CV’lerde en önemli alanlarda biri kişisel bilgiler alanıdır. İnsan kaynakları çalışanlarının sizin hakkınızda bilgi edinebileceği ve iletişim kurabilmek için bakacakları olan burasıdır. Bu nedenle kişisel bilgiler alanının eksiksiz ve doğru şekilde doldurulması gerekmektedir.

Kişisel bilgiler alanında ad ve soyadı, telefon numarası, e-mail adresi ve adres bilgileri yer almaktadır. Bu bilgilerin doğru ve güncel olması potansiyel işinizi bulmanıza oldukça yardımcı olacaktır. Yanlış girilen bir iletişim adresi nedeniyle mülakata çağrılma ihtimalinizi kaybedebilirsiniz.

Kişisel bilgiler alanında doğum tarihi ve medeni hal bilgileri yer almalıdır. Uyruğu yabancı olan bir kişinin CV’sinde bunu belirtmesi gerekir.

  • Eğitim Bilgileri Alanı

Eğitim bilgileri alanı ters kronolojik sıra ile oluşturulması gerekenbir alandır. En son mezun olunan kurumdan başlayarak eskiye doğru gitmeniz gerekmektedir. Mezun olduğunuz not ortalamasını ve önemli derecelerinizi bu alana yazabilirsiniz. Yeni mezun ve tecrübesiz bir öğrencinin CV’sinde üst sırada bu alanın yer alması gerekir. Eğer deneyimliyseniz eğitim bilgileri alanı iş deneyimi alanının alt kısmında yer almalıdır.

  • İş veya Staj Deneyimi Alanı

İş veya staj deneyimi alanı ters kronolojik şekilde oluşturulmalıdır. Çalışılan kurum, çalışan pozisyon ve çalışma süresinin belirtilmesi gerekir. Kısa bir açıklama ile bu pozisyonda çalışırken yerine getirilen görev ve sorumluluklardan, başarılardan bahsedilebilir.

  • Beceriler/ Yetkinlikler Alanı

Beceriler ve yetkinlikler alanına bilinen bilgisayar programları, yabancı diller ve başvurulan pozisyon için aranan özelliklerden sizi yansıtan özellikleri yazabilirsiniz. Bildiğiniz yabancı dilleri ve bilgisayar programlarını hangi seviyede olduğunuzu belirterek yazmalısınız.

  • Eğitimler ve Sertifikalar

Eğitim hayatınız veya iş hayatınız boyunca kendinizi geliştirmek adına aldığınız eğitim ve sertifikaları bu alana yazabilirsiniz. CV’nizin kısa ve net olması gerektiği için alınan her eğitim ve sertifikanın bu alana yazılmaması gerekir. Yalnızca başvurduğunuz iş alanına uygun olan ve bu alanda kendinizi geliştirmek istediğinizi vurgulayabileceğiniz eğitim ve sertifikalarınızı eklemelisiniz. Aynı zamanda sertifikanın alındığı kurum, tarih ve saat bilgileri yer almalıdır.

  • Referanslar

Yeni mezun ve deneyimsiz birinin referans olarak daha önce staj yaptığı yerdeki çalışanlardan birini veya öğretim gördüğü eğitimcilerden birini yazabilir. Referans alanına iki kişi yazmak yeterlidir. Yakın dereceli akrabalar referans olarak eklenemez. Referans olarak eklenilen kişilerin bu durumdan haberdar olması gerekir çünkü insan kaynakları çalışanları yazılan kişiler ile iletişime geçebilir. Bu nedenle referans olan kişilerin ad ve soyadı, iletişim bilgileri ve çalıştığı kurumdaki unvanı eklenmelidir.

  • İlgi Alanları

İlgi alanları kısmı boş zamanlarınızda neler yapmaktan hoşlandığınızı düşünerek doldurabileceğiniz alandır. Hobilerinizi ekleyebileceğiniz alan burasıdır.

CV Hazırlarken Yapılan Hatalar Nelerdir?

CV’nizi hazırlayıp iş ilanlarına başvurduğunuz halde geri dönüş alamıyorsanız CV’nizi gözden geçirmeniz gerekebilir. CV’nizde bulunan hataları düzelterek geri dönüş alma ihtimalinizi arttırabilirsiniz. Daha ilk adımda CV hazırlarken bu hataları yapmamaya dikkat ederseniz potansiyel bir işi kaybetme ihtimaliniz azalıcaktır.

  • CV’nizde başvurduğunuz pozisyon bilgilerine uygun olmayan bilgileri eklemek CV hazırlarken yapılan hatalardan biridir. CV’deistediğiniz pozisyonla ilgili deneyimlerinizin ve çalışmalarınızın bulunması daha iyi sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır.
  • Yabancı dil bilgisini doğru şekilde doldurmamak yapılan başka bir hatadır.Yabancı dilin zorunlu olduğu bir pozisyon için başvurulduğunda yanlış doldurulan bilgilerle zamanınızı boşa harcamış olabilirsiniz. Aynı zamanda insan kaynakları çalışanı sizin dürüst olmadığınızı düşünebilir. Bu nedenle bildiğiniz yabancı dilin seviyesini doğru şekilde doldurmalısınız.
  • Eğitim bilgileri alanını doldururken her eğitim bilgisini eklemek. Üniversite mezunu bir bireyin ilkokul bilgilerini yazmasına gerek yoktur. Lise ve üniversite bilgileri yeterli olacaktır. Yüksek lisans mezunu birinin ise lise bilgilerini eklemesine ihtiyaç yoktur. Bu nedenle mezun olunan okul derecesinden bir önceki kurumu yazmak yeterli olacaktır.
  • Referanslar kısmına ikiden fazla kişi eklemek. Referanslar alanına pek çok kişi yazmak sizin için olumsuz bir izlenim bırakacaktır. Alanında yetkin olan iki kişiyi referanslar alanına eklemek daha doğrudur.
  • Oluşturulan CV’nin iki sayfadan uzun olması. Başvurulan pozisyon için yüzlerce ve binlerce kişinin aynı pozisyon için başvurduğu düşünülürse iki sayfadan uzun bir CV dikkat çekmez. Bu nedenle CV’nizin kısa olması önemlidir. İnsan kaynakları çalışanları iki sayfadan uzun olan bir CV’yi okurken sıkılabilir, önemli noktaları gözden kaçırabilir. Bu nedenle sayfa sayısına dikkat etmeniz gerekmektedir.
  • Gereksiz bilgiler içeren açıklamalar yazmak. Açıklamalarınızı yazarken önemli olan başvurulan pozisyona uygun olan özelliklerinizi ve yetkinliklerinizi vurgulamalısınız. Gereksiz açıklamalardan uzak durmalısınız.
  • İmla ve noktalama hatalarıyla dolu bir CV hazırlamak. Bu durum sizin özensiz bir kişi olduğunuz izlenimini verebilir. Özensiz hazırlanmış bir CV işinizide özensiz yapacağınızın düşünülmesini neden olabilir.