İş Arama Sürecinde Yapılan Hatalar

İş Arama Sürecinde Yapılan Hatalar

İş Bulma Süreci

İş arama süreci zaten oldukça zorlu bir süreçken, hata yapmanız halinde daha zor hale gelebilir. İş arama sürecinde yapabileceğiniz bir yazım yanlışı bile elenmenize neden olabilir. Bu nedenle iş arama sürecinde hata yapmamaya özen göstermelisiniz. İş görüşmesinde söyleyeceğiniz yanlış bir şey sizin işe alımınızı zorlaştıracaktır.

İş arama sürecinde genellikle yapılan hatalar şu şekildedir;

  • CV’nizde gereksiz bilgi olması. Başvuruda bulunduğunuz pozisyon dışında CV’nize fazladan bilgiler eklemeniz elenmenize neden olabilir. Bu nedenle CV hazırlama konusuna dikkat etmeniz gerekir.
  • Ön yazınızda gereksiz bilgiler olması. İnsan kaynakları çalışanlarının binlerce ön yazı arasından sizin ön yazınıza vakit ayırması biraz kısıtlı süre içinde olacaktır. Bu nedenle ön yazınızda gereksiz bilgiler vermekten kaçının. Kendinizi net şekilde ifade edin.
  • Başvuruda bulunulan pozisyonla sizin özelliklerinizin uyuşmaması. Böyle bir durumda bazen yapay zekaya takılarak elenebilirsiniz. Başvuruda bulunduğunuz pozisyon ile sizin özellikleriniz uyuşması gerekmektedir. İş ilanında yayınlanan özellikleri inceleyerek kendinizle eşleştiğinden emin olmalısınız.
  • Mülakata giderken uygunsuz giyinmek. Bazı sektörlerde mülakata giderken resmi giyinmenizgerekmektedir. Bazı sektörlerde ise biraz daha rahat kıyafetler giymeniz mümkündür. Bulunmak istediğiniz sektöre göre mülakata giderken giymeniz gerekenlere dikkat edin.
  • Mülakatta yanlış şeyler söylemeniz. Mülakatta adaylar söylediklerine dikkat etmelilerdir. Diksiyonlarının düzgün olması önemlidir. Mülakata gidecek kişinin kendisini doğruifade edebilmesi gerekir.
  • Referans listenizin olmaması. İş arama sürecinde kendinize mutlaka referans listesi oluşturun. Son dakikaya referans bulma işini ertelemeniz telaşlanmanıza neden olacaktır. Referans listenizi iş görüşmesine gitmeden önce oluşturmuş ve CV’nize eklemiş olmalısınız.
  • Mülakata gittikten sonra teşekkür maili atmamak. Mülakata gittikten sonra görüştüğünüz kişiye teşekkür maili atmanız sizi hatırlamasına yardımcı olacaktır. Aynı zamanda mülakatta kendinizi ifade edemediğinizi düşündüğünüz konuları teşekkür mailinde tekrar yazabilir ve kendinizi doğru şekilde ifade edebilirsiniz.
  • Eski işiniz ve çalıştığınız kurum hakkında kötü konuşmak. Daha önce çalıştığınız kurumdan her ne kadar kötü ayrılmış olursanız olun kurum ve patronunuzun hakkında kötü konuşmamalısınız. Ayrılık nedeninizi kendinize savunmaya geçmeden objektif şekilde aktarmaya çalışın.
  • Ne istediğinizi bilmemeniz. İş ararken yapılabilecek en büyük hatalardan biri her işe başvuruda bulunmaktır. Ne istediğinizi bilirseniz hangi işe başvuruda bulunmanız gerektiğinide bilirsiniz.
  • E mail adreslerinizin resmi olmaması. Bir iş ilanına başvuruda bulunurken mail atmanız gerekebilir. Başvuru aşamasında olmasa bile teşekkür maili atmanız gerektiğinde resmi bir e mail adresiniz olmalı. İsim ve soy isimden oluşan mail adreslerinizi kullanmalısınız. Takma isimlerin olduğu mail adreslerini kullanmamalısınız.
  • Motivasyonunuzun düşük olması. İş arama süreci ne kadar sürerse sürsün bu süreci en yüksek motivasyonla geçirmeye çalışmalısınız. Motivasyonunuzun düşmesi başka işlere başvuru yapmamanıza neden olabilir.
  • İş başvurularınızı takip etmemek. İş başvurusu yapıp mülakata gittikten sonra işi takip etmeyi bırakmamalısınız. Kendinizi hatırlatmanıza yardımcı olacak her fırsatı kullanmalısınız. Firma geri dönüş yapacağı tarihte size geri dönüş yapmadıysa mail atarak işin takibinde olduğunuzu gösterebilirsiniz.
  • CV’nizde bulunan fotoğrafın resmi olmaması. CV’nizdeki fotoğraf sizin için insan kaynakları görevlilerinin ilk izlenimi edindiği an olabilir. Bu nedenle kurumsal kurallara uygun fotoğraflarınızı CV’nizde bulundurun.
  • Deneyimsiz adayların staj bilgilerine CV’de yer vermemesi. Deneyimsiz adaylar özellikle staj bilgileriniCV’lerine eklemeliler.
  • Mevcut kariyer sitelerine üye olmamak. İnternet üzerinden kayıt olabileceğiniz pek çok kariyer sitesi vardır. Bu sitelerin hepsinde profil oluşturarak iş ilanlarını düzenli şekilde takip etmelisiniz. Fırsatın nereden geleceğini bilemezsiniz.
  • Başvurulan pozisyondaki görevleri yerine getiremeyeceğinize dair insan kaynakları çalışanlarında olumsuz izlenim bırakmak. Bu durumun önüne geçebilmek için kendinize güvenmelisiniz.
  • Doğru olmayan bilgiler vermek. İş arama sürecinde her zaman doğru söylemelisiniz ve tutarlı davranmalısınız.

Mülakatta Yapılan Hatalar Nelerdir?

İş arama sürecinde yapılan hataların büyük bir çoğunluğu mülakat hatalarından oluşur. Mülakatta yapacağınız hatalar sizin işi kaybetmenize neden olacaktır.

  • Mülakata yeterince hazırlanmadan gitmek. Mülakatta en sık rastlanan hatalardan biri budur. Yeterince hazır olmadan görüşmeye gitmeniz size sorulacak sorulara hazır olmadığınız ve kendinizi yanlış ifade edebileceğiniz anlamına gelebilir. Size sorulabilecek sorulara önceden hazırlanmalısınız. Başvuruda bulunduğunuz kurumu araştırmalısınız. ‘Kurumumuz hakkında ne biliyorsunuz?’ gibi bir soru ile karşılaştığınızda cevap verememeniz elenmenize neden olacaktır.
  • Mülakatta resmi davranışlardan uzak davranmak. Sizinle görüşmede olan kişiye samimi şekilde resmiyetten uzak davranmanız yanlış anlaşılmanıza neden olabilir. Mülakatta nasıl davranmanız gerektiğini önceden planlamalısınız. Nasıl oturmanız gerektiği gibi küçük detaylara önem vermeniz gerekir.
  • Mülakatta konuşmanıza dikkat etmemek. Mülakatta az veya çok konuşmak istemezsiniz. Bu nedenle konuşmanızı orta seviyede tutmanız gerekmektedir. Görüşmede bulunduğunuz kişinin size sorduğu sorulara kısa ve net cevaplar vermelisiniz. ‘Kendinizi tanıtır mısınız?’ sorusuna anne ve babanızın mesleğinden, yaşından bahsetmenize gerek yoktur. Mülakata nasıl hazırlanılır?

İş Arama Kanalları Nelerdir?

İş arama sürecinde yapılan hatalardan biride iş arama kanallarını doğru şekilde kullanmamaktır. Bu nedenle iş arama kanallarını bilmeniz ve kullanmanız önünüze çıkabilecek fırsatları yönetmeniz için önemlidir. İş arama kanalları gelişen teknoloji ile oldukça fazladır.

  • Gazeteler

Bilinen en eski yöntem gazetelere verilen iş ilanlarıdır. Günümüzde gazete alarak okuma sayısı oldukça düşmüştür. Bu nedenle hâlâ gazetelere iş ilanı veren kurumlar varsa bunu araştırmalısınız.

  • Kariyer Siteleri

Kariyer siteleri iş arama sürecindeki adayların ve işverenlerin oldukça sık kullandıkları bir kanaldır. Kariyer sitelerinde profil oluşturup, ücretsiz CV oluşturmanız mümkündür. Binlerce iş ilanının bulunduğu kariyer sitelerinde çalışmak istediğiniz sektöre uygun iş ilanlarını bulabilirsiniz.

Bu aşamada kariyerinizi ilerletmek adına, Kobi Vadisi İK portalında yer alan iş ilanlarını inceleyebilirsiniz.

  • Sosyal medya ve Bloglar

Sosyal medya kullanımı günlük hayatın değişilmez bir parçası olmuştur. Bu nedenle sosyal mecralarda oluşturduğunuz profille işverenlerin dikkatini çekebilirsiniz. Sosyal mecralarda iş aradığınızı yazmaktan çekinmemelisiniz. Doğru ve etkili sosyal medya kullanımıyla önünüze pek çok fırsat çıkabilir. Aynı zamanda blog siteleri güncel iş hayatıyla ilgili bilgileri aktardıkları için işverenlerin dikkatini çeker. Bu sitelerde var olmanız sizinde dikkat çekmenize yardımcı olabilir.

  • İŞKUR

İŞKUR Türkiye’de istihdamın arttırılması, korunması ve geliştirilmesi amacıyla kurulmuştur. İş arama sürecinde mutlaka İŞKUR’a kayıt olmalısınız.