5 Yıl İçinde Kendinizi Nerede Görüyorsunuz?

Bir iş görüşmesindeki en popüler sorulardan biridir, 5 yıl içinde kendinizi nerede görüyorsunuz?

Bu soruyu sormalarının temel nedenlerinden biri, kariyer hedeflerinizin “ideal adayları“ için akıllarında olanlarla aynı hizaya gelip gelmediğini görmektir.

Açıkçası, hiç kimse sizden 1825 gün içinde ne yapacağınızı tam olarak bilmenizi beklemez. Ancak sizinle görüşen personel müdürü, hırslı bir başvuru sahibi olup olmadığını görmek istemektedir.

5 Yıl İçinde Kendinizi Nerede Görüyorsunuz Sorusuna Yanıt Vermek

Personel müdürü ile görüşme neticesinde işe alınma nedenlerinin başında dürüstlük politikası gelmektedir. Ancak bu soruya kendiniz de emin olamadığınızdan %100 yanıt verilemez. Bu soru iş uzmanlarına göre işe alımlarda tuzak sorulardan biri. Çünkü amaç, kişinin ne kadar hırslı olduğunu ölçmek. Kuşkusuz uzun vadeli hırsları olmayan adayları ayıklamak için, kabil etmek gerekir ki oldukça iyi bir soru.

İpuçları

Belirttiğimiz gibi hiç kimse, hatta karşınızdaki personel müdürü bile 5 yıl sonrasının garantisini veremez. Bu soru size sorulduğu takdirde yapacağınız en iyi şey genel yanıtlar vermektir. İş başvurusuna gitmeden önce şirket hakkında bilgi toplamak, vizyon ve misyonlarını anlamak gerekir ki, onların bu sorusuna şirkete ve şirketin kültürüne verdiğiniz değer, karşınızdakinin olumlu düşünmesine yol açacaktır. Bu size artı puan kazandırır.

Başvuru yaptığınız işletmede uzun vadede bir kariyer yapma isteğiniz olduğunu da göstermelisiniz. Yani işi almak ve işletme içinde iyi bir pozisyona sahip olmak için gereken azme sahip olduğunuzu gösterin.

5 Yıl İçinde Kendinizi Nerede Görüyorsunuz Sorunun Amacı Nedir?

Çoğu görüşmeci için, tamamen hedeflerinizin başvurduğunuz işin kariyer yoluna uygun şekilde ayarlandığından emin olmakla ilgilidir. İşe alım pahalıdır, bu sebeple işe alım yöneticileri ideal adayı bulma baskısı altındadır.

Yüksek ciro oranları moral ve üretkenliğe zarar verir ve yeni personel almak birçok işletme için 6 haneli bir süreçtir. Sonuç olarak işe uygun olduğunuzu anlamaları gerekir. Şirket, 2 yıl ve fazla sürede işletmede çalışıp çalışamayacağınızı bilmek ister. Cevabınız gerçekçi değilse ya da şirket içinde herhangi bir pozisyonda hırslı değilseniz, işe alınma olasılığınız olmayacaktır.

Peki, Gerçekten Kendinizi 5 Yıl İçinde Nerede Görüyorsunuz?

  1. Mevcut hedefim, önümüzdeki birkaç sene içinde işle ilgili becerilerimi geliştirebileceğim ve yeni zorluklarla karşılaşabileceğim bir organizasyonda rol almaktır. Sonunda yönetim görevlerini tamamlama şansı elde etmeyi ve şirketin hizmet stratejisine katılmayı umuyorum. Sonunda uzun ve başarılı bir kariyerin tadını çıkartabileceğim bir şirket bulmak istiyorum.
  2. Bu sosyal medya rolü, işte son derece yaktın olmamı sağlamak için, becerilerimi geliştirmeme yardımcı olacak. Beş yıl içinde, web sitesi tasarımı ve güncel photoshop programları gibi becerileri öğrenmeyi umuyorum. Önümüzdeki birkaç yıl boyunca, daha yüksek bir sorumluluk üstlenmeyi ve sonunda şirkette bir yönetim rolü olarak değerlendirilmeyi hedefliyorum.

Son derece profesyonel olan bu iki cevabın sahiplerinin işe alınma oranı oldukça yüksek çünkü yanıtlar çok gerçekçi verilmiş.

Sorunun Varyasyonları: “Kendinizi 5 Yıl İçinde Nerede Görüyorsunuz”

Sorunun birkaç varyasyonu vardır ve hiçbirinin deşifre edilmesi zor değildir.

  • 5 / 10 / 15 yıllık kariyer kariyer planınız nedir?
  • Gelecek için hedeflerin ne?
  • Hedeflerinize nasıl ulaşmayı planlıyorsunuz?
  • Kısa/orta/uzun vadede kariyer istekleriniz nelerdir?
  • Gelecek planların ne?
  • Kariyer hedeflerin neler?

Bu sorulardan en az üçüne mantıklı yanıt verdiğinizde işi almamanız için neden olmaz. Bir örnekleme yapalım. Bu arada ciddi olmaya özen gösterin.

Bir iş başvurusunda bulunacaksınız. İşletmemizin adı Lider Pazarlama olsun. 3 soruya da yanıt verelim. İlk sorumuz:

Soru 1-  Şirketimizde 5 yıl içinde kendinizi nerede görüyorsunuz?

Yanıt: Lider Pazarlama’daki bu pozisyondan heyecan duyuyorum çünkü alanımda uzman olarak görülmek istiyorum. Önümüzdeki 5 yıl içinde, proje yönetimi gibi daha büyük yönetim sorumlulukları ile uyumlu olmayı umuyorum. Geçmişteki tecrübelerimi burada da göstermek istiyorum.

Bu arada bir tecrübeniz yoksa son satıra “ etkili bir tecrübe edinmek istiyorum”  diyebilirsiniz.

Soru 2- Kariyer Hedefleriniz Neler?

Yanıt: Benim asıl amacım Lider Pazarlama gibi profesyonel ve kişisel olarak gelişebileceğim bir organizasyonda çalışmak. Sonunda, strateji ve gelişime odaklanmak ve başarılı bir kariyerin tadını çıkartabileceğim uzun vadeli bir pozisyon kazanmak istiyorum. Şu anda online bir kurs aracılığı ile iletişim becerilerimi geliştirmeye odaklanıyorum ve bu becerileri Lider Pazarlama’da yönetici adayı olmak için kullanmayı umuyorum. Kariyer Hedeflerken Atılacak Adımlar

Soru 3- Bunu Nasıl Başarmayı Planlıyorsunuz?

Yanıt: Önümüzdeki 5 yıl boyunca sektör hakkında yapabileceğim her şeyi öğrenmeyi ve müşterilerin ayrıntılı bir listesini oluşturmayı planlıyorum. Bilgilerimdeki boşlukları kapsayacak bir online kurs tamamlamayı ve bu şirkette müşteri listemi oluşturmayı planlıyorum. 15 yıl içinde de böyle büyük bir şirkette direktör olmayı umuyorum.

İş Hayatında 5 Yıllık Plan Yapmak

Herhangi bir yaygın röportaj sorusunu yanıtlarken, özellikle 5 yıllık plan sorusu sizi derinlemesine araştırmaya ve kendinize bazı zor sorular sormaya zorlayacaktır. İşte gerçekçi bir 5 yıllık plan hazırlamanıza yardımcı olacak birkaç ipucu. Bu bilgiyi röportajda kullanmasanız bile, doğru yolda yürüyüp yürümediğinize karar vermenizde yardımcı olacaktır.

Önümüzdeki 5 yıl içinde neyi başarmayı umduğunuzu ve bunun daha uzun vadeli olarak hizmet edip etmeyeceğinizi sorun.

  • Beş yıla ulaşmanıza yardımcı olacak bir dizi kısa vadeli hedef belirleyin
  • Sürekli öğrenme için plan geliştirin
  • Önümüzdeki birkaç yıl içinde nelerin değişebileceğini yeniden değerlendirin
  • Kariyer hedeflerinizi düzenli olarak gözden geçirmekten ve kariyer başarısı tanımınıza göre değiştirmekten korkmayın
  • Başarılı bir kariyerin bir maraton olduğunu unutmayın. Önümüzdeki 5 yıl için profesyonel bir manifesto yazın ve birinin sizi sorumlu tutmasını sağlayın

İş Görüşmesinde OIumsuz Sorulara Nasıl Yanıt Verilir?

Bir görüşmedesiniz. Çalışma geçmişiniz hakkında aklınıza gelebilecek her türlü soruya özenle hazırlandınız. Sorulan tüm soruları yanıtladınız ve şimdiye kadarki performansınızdan memnun kaldınız. Kendine güvenin tam ve işlerin yolunda gittiğine inanıyorsun.

Görüşme sırasında olumlu sorular kadar olumsuz sorularla da karşılaşman mümkün.

  • Ne tür insanlarla iyi geçinemiyorsun?
  • Ne tür kararlar almayı zor buluyorsun?
  • Ne tür işler veya görevleri yapmayı sevmiyorsun?

Gibi sorular uzayıp gider. Çalışmanızın her alanında deneyime sahip olduğunuz izlenimi vermek için bu soruları çalıştığınız biriyle anlaşmazlık, tartışma olarak sahip olduğunuz gerçekleri söyleyebilirsiniz. Bu yaptığınız sizi olası aday olma listesinden hızla sildirmenin en olası yoludur. Herhangi bir söylem biçimine dâhil olduğu kabul ederek, karakteriniz ya da işe uygunluğunuz hakkında şüphe uyandırır.

Geçmiş bir işte ne adar haklı olursanız olun, bir yönetici ile sorun yaşarsanız bunu açıklamak pek uygun olmaz zira şimdiki görüşmenizde, görüşmecinizi haklı olduğunuza ikna edemeyebilir ve güvenilir olduğunuzu anlatamayabilirsiniz. Görüşmeci kısaca hayır sözcüğünü işaretleyecektir. Yeni Bir İşte Dikkat Edilen 9 Kriter

Olumsuz sorulara her zaman dikkat etmelisiniz. Yanıtınız ne kadar dikkatli veya dengeli olursa olsun, sunumunuzu her zaman mahvedecektir.  Olumsuz soruya verilecek en stratejik yanıtları bulmanız gerekir. Mesela size şöyle bir soru gelebilir.

Meslektaşların ile iyi geçinebiliyor musun? Bu soruya hemen evet ya da hayır gibi yanıtlar vermeyin. Bir iki saniye düşündükten sonra; Hayır, hiç iyi geçinmediğim bir meslektaşım olduğunu sanmıyorum. Sanırım çoğu insanla iyi geçiniyorum.

Gülümsemeye devam edin. Pozitif olun ve pozitif etki bırakın. Geçmişte yaşadığınız iş deneyiminiz varsa meslektaşlarınızdan ve patronunuzdan saygı ve sevgiyle bahsedin. Böylece işe alımda şansınız oldukça yüksek olacaktır.