Pazarlamacılık Mesleği

Pazarlama Mesleği İş Tanımı

Pazarlama, yetenekli çalışanlar tarafından doldurulmayı bekleyen çok sayıda açıklık ile muazzam bir endüstridir. Tipik bir 09.00- 17.00 iş fikrini benimseyemiyorsanız ve işinizde heyecan arıyorsanız, muhtemelen pazarlama dünyasında bir kariyer kriterine uyuyorsunuz.

Pazarlama ile ilgili pek çok alanda iş yapma hatta patron olma şansınız bile çok yüksek.

Ne Yapacağım?

Doğal olarak bu, pazarlama endüstrisinde yapacağınız işe bağlıdır. Örneğin; bir pazarlama yöneticisi olarak, işvereninizin neler sunabileceği ile izleyici arasındaki ilişkiyi yönetmek ve kontrol etmek sizin sorumluluğunuzdadır. Amacınız, satışları artırmak için hizmeti ya da ürünü hedef kitlenizin ihtiyaçları ve istekleri ile eşleştirmektir. Sürekli pazar araştırması yaparken her geçen gün zorlukların ortaya çıktığı bir iştir.

Pazarlama alanında Çalışmak

Pazarlama Yöneticisi Olarak Ne Yapabilirsiniz?

  • Tüketiciler, tedarikçiler ve iş arkadaşları ile bağlantı kurmak ve iletişime geçmek,
  • İnternet, televizyon ve radyo dâhil olmak üzere reklâm fırsatları ve farklı ortamlar bulmak,
  • Afişler, el ilanları, e-bültenler ve daha fazlasını içeren pazarlama materyali üretimini yönetmek,
  • Rakip pazarlama ekiplerinin faaliyetlerini izlemek,
  • Bir pazarlama müdürü olarak, bir kampanyanın başarı şansını artırmak için Pazar araştırması, promosyonlar ve ürün geliştirmeden sorumlu tutulursunuz. Bu rolde, hızlı hareket eden tüketim malları, kamu sektörü, endüstriyel ürünler ve dayanıklı tüketim malları gibi çeşitli sektörlerde çalışma fırsatına sahipsiniz.

Pazarlama Müdürü Olarak Yapabilecekleriniz Neler?

  • Pazarlama sunumları ve tanıtım özetleri oluşturma,
  • Müşterilere sunum yapma,
  • Pazarlama kampanyalarının ilerlemesini izlemek,
  • Sözü edilen kampanyalar arasında pazarlama yöneticileri ile iletişim kurmak,
  • Pazarlama stratejileri geliştirme,

Pazarlamada genelde Pazartesi-Cuma saat 9–5 olarak iş zamanı ilan edilirken, gerçeğin çok farklı olması muhtemeldir. Son teslim tarihlerinin karşılanması gerektiğinde, müşterilerin taleplerini karşılamak için bu saatlerin dışında da çalışmak gerekir. İşinizin büyük çoğunluğunu ofis ortamında yapsanız bile, toplantılara, konferanslara ve diğer etkinliklere gitmeniz gerekecektir.

Kariyer gelişimi için en iyi fırsatlar endüstri, bankacılık, tüketim malları ve kamu sektörü gibi sektörlerde yatmaktadır. Yeteneklerinizi kanıtladıktan sonra bir pazarlama müdürü olmak için basamakları hızla tırmanabilirsiniz. Müdürlerin çoğu yeterli tecrübe kazandıktan sonra, uluslar arası pazarlara girmek isteyebilir.

Farklı Pazarlama Rolleri Nedir?

Pazarlama, aşağıda belirteceğimiz gibi çok sayıda fırsata sahip bir alandır.

Pazarlama Yöneticisi; Ürün/hizmet ve hedef kitlesi arasında iyi bir ilişki olduğundan emin olarak pazarlama sektöründe etkili bir şekilde aracı olabilirsiniz. İşinizin önemli bir parçası da halkla ve müşterilerle iletişim kurmaktır.

Örneğin Pazar araştırması sırasında kamuoyu ile çalışabilirsiniz.

Marka Pazarlaması: Bu rolde müşterinizin pazarda iyi bir ilk izlenim bırakmasını sağlamakla görevlendirilirsiniz. Temel olarak, müşterinizin markasının bütünlüğünün ve görünümünün olabildiğince iyi olmasını sağlamaktan sorumlu olacaksınız. Görevleri arasında piyasa trendlerini takip etmek, ekibi denetlemek ve üst düzey personel için rapor yazmak ve sunmak yer almaktadır.

İçerik Pazarlama: Bu rol, son birkaç yıldır pazarlama alanında büyük önem kazanmıştır. Markaların tüketici bilgilerini ve haberlerini yayınlaması yaygındır. Bu nedenle rolünüz hedef kitlenizi büyüleyen, yüksek kaliteli pazarlama içeriği oluşturmayı içerecektir. Bu iş ayrıca içeriğin iyi okunduğundan emin olmak için düzenleme de gerektirmektedir.

Pazarlama Kampanyaları: İş tanımından da anlayacağınız gibi, bir müşterinin ürün ya da hizmeti için pazarlama kampanyaları yürütmeye yardımcı olurken, eylemin tam merkezinde olacaksınız. Tipik görevler arasında basın bültenleri oluşturmak, pazar araştırması düzenlemesi ve tanıtım içeriğinin düzenlenmesi yer alır.

Müşteri İlişkileri Yönetimi: Bu rolde, yıllık bütçe, aylık tahminler ve diğer iş raporlarını üretirken çok çeşitli müşteri tutma kampanyaları planlamanız, yürütmeniz ve takip etmeniz gerekecektir.

Dijital Pazarlama: Bu rolde, şirketinizin dijital dünyada iletişim stratejilerini geliştirmekten sorumlu olacaksınız. En önemli alanlar sosyal medya pazarlaması, tıklama başına ödeme kampanyaları, arama motoru optimizasyonu (SEO), bağlı kuruluş pazarlaması ve mobil pazarlamadır. Görevleri, mevcut dijital trendlerden haberdar olmak, medya tedarikçileri ile görüşerek ve marka bilinirliği ile sosyal medya kampanyalarına girdilerinizi ekleyerek müşteriler için en iyi fiyatı almaktır.

Kanal Pazarlama: Bu rolde, kanala hazır kabil edilen bir dizi ürün için pazarlama planlarının ve olası satış yaratma programlarının geliştirilmesinden, yürütülmesinden ve ölçülmesinden siz sorumlu olacaksınız. Kanal görevleri bütçesini ve harcamalarını yönetmek, kampanya hedeflerine göre ilerlemeyi analiz etmek ve raporlamak, gerektiğinde kanal stratejilerini ayarlamak için hazırlanırken, pazar ve kanal eğilimlerini takip etmek görevleri dâhilindedir.

Doğrudan Pazarlama: Bu iş, mevcut potansiyel müşterilerin kitlesine ulaşmak için ürünlerin ve markaların tanıtımını içerir. Müşterilerin hedef kitlesine ulaşmak için yenilikçi yeni yollar bularak satışları artırmanız beklenir. Tipik görevler arasında ürün ve hizmetlerini görüşmek üzere müşterilerle toplantı yapmak ve tüm kampanyaların zamanında ve bütçe dâhilinde tamamlanmasını sağlamak yer alır.

Pazar Araştırması: Veri analizi ve istatistiklerden hoşlanıyorsanız, pazar araştırmacısı olarak kariyerin tadını çıkaracaksınız. İş unvanından beklediğiniz gibi normalde insanların veya şirketlerin satın aldıkları, ihtiyaç duydukları, düşündükleri veya yaptıkları ile ilgili olan bilgileri planlayacak, kontrol edecek ve analiz edeceksiniz.

Görevleri arasında piyasa faaliyetlerinin araştırılması, gelecekteki eğilimlerin değerlendirilmesi ve araştırma projelerinin koordinasyonu bulunmaktadır.

Reklâmcılık: Reklâmcılık alanında çalıyorsanız, muhtemelen medya sektöründe dergi yayıncılarını, radyo istasyonlarını ve gazetecileri içeren bir şirkette çalışacaksınız. Tipik görevler, müşterilerin reklâm alanı/zamanı satın almaya ikna etmek, ortamınızın faydalarını açıklamak ve anlaşmayı kapatmaktır.

Halkla İlişkiler: Bu, pazarlama sektöründe bir şirketin/markanın tanıtımını ve onlar için mümkün olduğunca tanıtım yapmaya çalışan bir iştir. Görevleri arasında halkla ilişkiler stratejileri oluşturma, basın toplantıları ve etkinlikler düzenlemesi ve videolar, reklâmlar ve sosyal medya dâhil olmak üzere içerik üretiminin denetlenmesi yer alır.

Sosyal Medya: Bu rolde, somut ve gerçekçi kampanya hedefleri belirleme konusunda müşterilere yardımcı olmakla yükümlü olacaksınız. Müşterilerinizin ideal müşterilerini açıklamadan önce müşterilerinizin işletmelerini benzersiz kılan şeyin ne olduğunu belirleyen içerik stratejisi geliştirebileceksiniz.

Pazarlama Alanının Avantajları

Tüketici sektöründeki perakende zincirleri veya imalatçıların rolleri, kamu ve hizmet sektörlerindeki işler olmak üzere fırsat sıkıntısı yoktur. Pazarlama, sıkı çalışmanın hem maaş artışları hem de promosyonlar açısından ödüllendirme eğiliminde olduğu bir endüstridir. Şanslı iseniz dev şirketler ve sektördeki etkili rakamlarla ağ için pazarlama kampanyaları üzerinde çalışacaksınız.

İlk pazarlama maaşları o kadar yüksek olmasa da, hızlı bir şekilde kariyerde yükselme yapılabilir ve seçtiğiniz sektöre ve işverene bağlı olarak kazançlarınızı önemli ölçüde artırabilecek teşvik tabanlı programlar olabilir. Yaratıcılığınızın gösterilmesine gerçekten izin verebileceğiniz bir sektördür.

Pazarlama Alanının Dezavantajları

Evinizden uzakta, genellikle geceleme anlamına gelecek konferanslara ve diğer etkinliklere gitmeniz istenebilir. Geleneksel çalışma saatleri de olsa son tarihler belirdiğinde bu değişebilir. Sonuçların önemli olduğu yüksek basınçlı bir endüstri olduğundan kimi zaman kendinizi baskı altında hissedebilirsiniz.

Hangi Eğitimlere İhtiyacım Var?

Alacağınız eğitimler çalışacağınız sektöre göre farklılık gösterir. Pazarlama rolleri için başvuranların çoğu pazarlama veya işletme, ekonomi, muhasebe veya matematik gibi ilgili bir alanda dereceye sahip olmalıdır.

Bu niteliklere sahip değilseniz, müşteri hizmetleri veya ticari bir iş alanındaki deneyim seviyenizi geliştirmek için iyi bir fikirdir.

Ayrıca kısa süreli kurslarla becerilerinizi geliştirebilirsiniz. İnternette bu konularla ilgili yayınları okuyarak ya da videoları izleyerek, pazarlama uzmanlarını takip ederek ve bilgi alışverişinde bulunarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Pazarlama Uzmanı Ne İş Yapar?

Benim İçin Doğru İş mi?

Bu alanda başarılı olmak için aşağıdakilere ihtiyacınız vardır.

  • Mükemmel yazılı ve sözlü iletişim becerileri
  • İyi müzakere yeteneği
  • Bireysel ya da bir ekibin parçası olarak çalışma yeteneği
  • İstatistik hakkında derinlemesine be-ilgi ve anlayış
  • Yeni pazarlama kampanyalarına yaratıcı bir yaklaşım
  • Kararlılık

UZMAN GÖRÜŞÜ

Bir işe sahip olmak her zaman heyecan ve mutluluk vericidir. Ancak sevdiğiniz işi yaptığınız takdirde, bu bir iş olmaktan çıkar ve sizin bir parçanız haline gelir. İşinize daha istekle ve hevesle sarılırsınız.

Pazarlama, hangi sektörde olursa olsun, ister kendi adınıza çalışın, isterseniz bir ekibin parçası olun, hem kariyer açısından hem de kazanç açısından çok iyi fırsatlar yaratacaktır.

Bu Pazarlama İş Tanımında sağlanan bilgileri sevdiyseniz, pazarlamada bir kariyer sizin için doğru olabilir.