İş Hayatında Sıkça Yapılan Hatalar

İşyerinde Sıklıkla Yapılan Hatalar

Doğduğumuz andan itibaren hayat bizi büyük bir karmaşanın içine atar. Kimi zaman kendimizi büyük bir çıkmazın içinde hissedebiliriz. Bazen de yaşadıklarımızdan ders çıkartarak ve bir daha aynı hataları yapmamaya özen göstererek, hayatı sürdürmeye devam ederiz.

İş hayatında ya da özel hayatımızda, insan olmanın gereği belki de, pek çok hata yaparız. Tabii ki önemli olan bu hatalardan ders alabilmek ve en az zararla kurtulabilmek.

Günlük hayatın koşuşturması içinde yaptığımız en büyük hatalardan biri, geçip giden hayatımızı heba etmektir. Çok çalışırız, çok yoruluruz. Evimize, sevdiklerimize vakit ayıramayız. Sosyalleşmenin sadece sosyal medyada vakit geçirmek olduğunu sanırız. Telefon ve internet bağımlılığı o kadar sarmıştır ki, bir ailemiz olduğunu bile unuturuz. Sadece iş yaşantımızda değil, özel yaşantımızda da pek çok hata yaparız. Peki, iş hayatımızda en sık yaptığımız hatalar nelerdir?

İş Hayatımızdaki Bazı Hatalarımız

Bir haftada 5 gün, günde 9 saat çalışma hayatımızın içinde geçiyor. Eğer resmi bir görevli iseniz ekstradan görevlere gidiyor veya cumartesi günleri bile mesaiye kalabiliyorsunuz. Ya da çalışma şekillerinden birine uyum sağlamak zorundasınız.

5 x 9 saat = 45 Saat – Bir haftalık çalışma (yasal süre)

45 x 4 hafta = 180 Saat – (Bir aylık çalışma)

180 x 12 ay = 2.160 saat – (Bir yıllık çalışma)

Bir yıl içinde, hafta sonu ve mesaileri saymazsak, tam 2.160 saat, çalışma hayatının içinde geçiyor. Bu süre zarfında çok verimli çalışabildiğimiz gibi, küçük ya da büyük pek çok hata yapıyoruz. İş yaşantımızda en çok yaptığımız hatalarımız neler?

Fazla Çalışmak

Bir iş sahibi olduğumuzda, özellikle ilk yıllarda, işverenlerin sempatisini kazanabilmek ve terfi almak için ya da kendi işimizse kar elde etmek için çok fazla çalışıyoruz. Aynı işyerinde sizinle aynı konumda olan arkadaşlarınızdan fazla çalışıyorsunuz.

Her insanın bir çalışma kapasitesi vardır ve bunun üstüne çıktığında algısı kapanır, verimliliği düşer ve sürekli yorgun olur. Bırakın diğer arkadaşlarınız da çalışsın. Her işi siz yapacaksınız diye bir kural yok. Herkesin kendi sorumluluğunu bilmesi gerekiyor. Yeteri kadar çalışın.

Ara vermeden Çalışmak

Yoğun çalışma mesailerinde öğle molasının önemi büyüktür, çünkü ara dinlenme olarak her çalışanın bunu değerlendirmesi gerekir. Öğlen yemeklerini işyerinde ya da ofiste yiyorsanız ve hemen işinize geri dönüyorsanız, bu bir hatadır. Yorgun olan insan çok fazla hata yapar ve işinde zarara uğrayabilir. Kısacası ara molaların nimetlerinden yararlanın. Hava güzelse kısa bir yürüyüş yapın, bir arkadaşınızla kahve içmeye gidin.

Sosyal Medyayı Mesai Saatlerinde Kullanmak

Sosyal medya özellikle Facebook, Mark Zuckerberg’in başımıza musallat ettiği bir platform. İnsanların işlerine hatta özel hayatta eşleriyle yaşadığı sorunlara neden olan sosyal medya, işyerinde girilmemesi gereken bir platform. Tabii ki o sosyal medya hesaplarını sadece aileniz ya da arkadaşlarınız takip etmiyor. Patronlarınız da takipte.

Mesai saatleri içinde yaptığınız tüm paylaşımları patronunuz görüyor olabilir. En iyisi iş çıkışı ya da öğle molasında sosyal medya hesaplarını kullanmanız. Şirketinizin sosyal medya faaliyetlerini yürütüyorsanız başka tabii ki.

Uykusuzluk

Uykusuzluk, ister çalışan olsun isterse öğrenci, günümüzün hastalıklarından biri. Uykusuzluk, verimliliği düşürüyor, dikkati dağıtıyor ve hatta iş yerinde kazalara bile neden olabiliyor. Uyku, yorgun olan tüm vücudun dinlenerek kendini yenilemesi için çok önemli. Bu yüzden işe uykusuz asla gitmeyin.

Başka Bir İş Aramak

Şu anda çalıştığınız işinizden memnun olmayabilirsiniz. Yeni bir iş arama sürecinde olabilirsiniz. Çalıştığınız süre zarfında başka bir iş aramak için mesai saatlerini kullanmayın. Bu hazırdaki işinizden de olmanızı sağlayacaktır. İş arayacaksanız, mesai dışındaki saatleri ya da bir görüşme yapacaksanız, öğle paydosu saatlerini kullanın. Bu sürede arkadaşlarınıza ya da tanıdıklarınıza bir iş aradığınızı duyurduğunuzda, onlar sizin için de bir iş aramaya başlayacaklardır. Mevcut çalışma saatlerinin dışında iş arayın.

Sürekli Şikâyet Etmek

Hiçbir patron ya da hiçbir çalışan, sürekli şikâyet eden kişilerle çalışmak istemez. İş hayatındaki her şeyi hem patronunuza hem de diğer çalışanlara yansıtmanız da gerekmez. Bunun yerine evinizde ailenizle ya da iş dışında bir arkadaşınızla dertleşin.

İletişim Kuramamak

Bir işyerinde, ister patronunuzla ister iş arkadaşlarınızla olsun iletişim kuramıyorsanız, hata yapıyorsunuz demektir. Özellikle proje bazlı çalışılan işlerde iletişim çok önemlidir ve başarısız işlerin çoğu, iletişim problemlerinden kaynaklanmaktadır.

İletişimizi güçlü tuttuğunuzda, pek çok şeyi başaracak ve patronunuzun, çalışma arkadaşlarınızın hatta müşterilerin bile saygı ve sempatisini kazanacaksınız.

Toplantı İçin Hazırlanmamak

Bir işte yapılan en sık hatalardan biri de iş toplantılarına yeterli şekilde hazırlanmamaktır. Eğer bir sunum için görevlendirildiyseniz, sizin o toplantıda sunumunuzla birlikte hazır bulunmanız gerekir. Aksi takdirde, hem patronunuzu hem de iş arkadaşlarınızı zor durumda bırakabilirsiniz. Toplantının konusuna uzak iseniz ne sunumunuzu düzgün yapabilir ne de soruları yanıtlayabilirsiniz. Bu sizi de zor durumda bırakırken, iş içindeki itibarınız zedelenebilir. İş Hayatında Yükselmek İçin 15 Adım

Özel Telefonu Fazla Kullanmak

Şahsi telefonu iş saatleri içinde kullanmamak gerekir. Sürekli çalan telefon ve bildirim sesleri işyerinde olumsuz durumlara neden olabilir. Çok acil bir durum olmadıkça mesai saatleri içinde telefonunuzu kullanmayın. Öğle paydoslarında kullanabilirsiniz. Mesai bitince zaten günün geri kalanı sizin.

Not Almamak

İş yaşantımız boyunca, gün içerisinde pek çok işe yetişme durumumuz olmakta ve telaş içerisinde işleri yapmak zorunda kalabiliyoruz. Peki ya unuttuğumuz önemli bir iş olursa? Bu durum işyerinde huzurumuzun kaçmasına neden olabilir. Bu yüzden not almayı alışkanlık haline getirmeliyiz.

Not almamak bir işyerinde yapılacak en büyük hatalardan biri. Bir not defterine ya da hatırlatma kâğıtlarına notları aldığımız zaman işi unutma olasılığımız çok az. Ya da akıllı cep telefonlarının not al kısmına da notlarınızı almanız yararınıza olacaktır.

Hep Negatif Olmak ve Gülümsememek

Sürekli negatif enerji yayan insanlar, işlerinde en verimsiz insanlardır ve bu olumsuz enerjilerini insanlara çabuk hissettirir ve yayarlar. Herkesin karakteri aynı değildir elbette ama bir işyerinde negatif olmak, hiç gülümsememek, insanlarda olumsuz etki bırakabilir. Gülümsemeye özen gösterin.

Uygun Giyinmemek

Her işin kendine özgü bazı kuralları vardır ve buna uyum sağlamak gerekir. Eğer işinizin gereğini taşıyan üniformalı bir işte çalışmıyorsanız, kıyafetlerinizin işinizin gereğine uygun olması gerekir. İşyerleri kıyafet konusunda serbestlik getirse de giyiminiz kişiliğinizi yansıttığınızdan, iş hayatına uygun kıyafetleri tercih etmemek de yapılan hatalardan biridir.

Aşırı parlak oje, aşırı dikkat çekici ruj, erkeklerde ütüsüz, buruşuk gömlek pek şık durmaz. Mesai bittiğinde kıyafet konusunda zaten özgür olacaksınız, ancak işinize uygun giyinmeniz de size artı puan getirecektir.

Konuşurken Ses Kontrolünü Sağlayamamak

Bazı insanlar ister istemez karşısındaki ile konuşurken çok yüksek sesle konuşurlar. Özellikle bir işyerinde yüksek sesle konuşmak, hem iş arkadaşlarınızı, hem de gelen müşteri ya da ziyaretçileri rahatsız edebilir. Konuşurken sakin bir ses kontrolü sağlanması en uygunudur aksi takdirde karşısındaki kişi yanlış anlayabilir ve hoş olmayan durumlarla da karşılaşılabilir. Bu yüzden ses kontrolünü sağlayamama hatasına düşülmemelidir.

İşyerinde Oyun Oynamak

Akıllı cep telefonları hayatımıza girdiği andan beri, içeriklerinde yüklü pek çok özelliğiyle hayatımızı adeta ele geçirdi ve bu iş yaşantısına da yansıyor maalesef. Cep telefonunuza oyun yüklemiş iseniz, asla mesai saatlerinde oyun oynamak gibi bir hataya düşmeyin. Bu işinize mal olabilir.