Ofis Ergonomisi

Ofis Çalışma Alanı

Ergonomi, yaptığınız işin türü, çalıştığınız ortam ve işinizi yapmak için kullandığınız araçlarla ilgili, verimliliği ve konforu artırmak için yapılan çalışmadır. Ofis ergonomisi, ofis çalışma alanınızı, size ve yaptığınız işe uyacak şekilde kurmaktır. Fiziki ortamın insanın gerekliliklerine uydurulması ergonomidir.

Ofis ergonomisi, çalışma hayatınıza konfor sağlar. Ergonomi, iş yerlerinin çalışanların yeteneklerine ve sınırlamalarına uyacak şekilde tasarlama bilimidir. Ergonomik olarak doğru bir ofis çalışma alanı, yorgunluk ve rahatsızlıkları önlemenize yardımcı olur.

İster şirketinizdeki çalışanlar için güvenli bir çalışma ortamı sağlamaktan sorumlu bir İş Güvenliği Uzmanı olun, ister sadece yorgunluktan kaçınmak isteyen bir bilgisayar kullanıcısı olun, birkaç basit kurala uymanız, ofisinizi önemli ölçüde iyileştirmenize yardımcı olur.

Ofis Ergonomisi Neden Önemlidir?

Çalışma alanınız neden ergonomik olmalı?

İş yerlerinde, iş kazası sonucu yaralanmalar ve hastalıklar meydana gelmesi oldukça yaygın görülür. Her iki durum da işverene ve çalışana zaman ve para kaybına neden olur. İş verimliliğiniz düşer ve işinizi ne kadar iyi yaptığınızı da etkilenir. İş yerinde yaralanmaların çoğu şu sebeplerden kaynaklanmaktadır.

  • Düşme
  • Eğilme, ağır nesneleri kaldırma, baskı veya güç kullanmak
  • Oturma ve ayakta durma (duruş) şekliniz

Ofis ergonomisi, işte çalışırken daha rahat olmanıza yardımcı olmaktadır. Ofis ergonomisinin amacı, iş kazaları ve hastalıkları en aza indirgemek, kalite, konfor ve verimliliği en üst seviyeye çıkartmaktır. Her iş yerinde verimliliği artırmak ve istenmeyen durumların önüne geçmek için, ofis ergonomisine önem verilmelidir.

Ofisinizi ergonomiye uygun kurduğunuzda şunlar oluşur:

  • Baş ağrısı veya göz yorgunluğu gibi sorunların olma olasılığı daha düşüktür
  • Boyun ve sırt ağrıları azalır
  • İşten duyulan rahatsızlıklardan dolayı işi aksatmalar ve devamsızlıklar önlenmektedir
  • Çalışanlar işe daha çok ilgi gösterir
  • İş kazaları minimuma düşer

Ofis ergonomisi, işyerinde oluşan stresi ve buna bağlı rahatsızlıkları da azaltmaya yardımcıdır. Ofis çalışma alanınızda aşağıdaki gibi şeylerin nasıl kurulduğuna odaklanır.

  • İşinizi yapmak için kullandığınız araçlar ve ihtiyaçlarınıza uyarlanacak şekilde ayarlanıp ayarlanmadıkları
  • Belli bir görevi nasıl yaptığınız, yaptığınız hareketler ve aynı görevleri defalarca yapıp yapmadığınız
  • Işık, gürültü ve sıcaklık dâhil çalışma alanınız
  • Bilgisayar başında nasıl oturduğunuz ve tek bir pozisyonda ne kadar kalacağınız

Ofis Ortamınızda Ne Tür Rahatsızlıklar Olur?

İş yerinde meydana gelen yaralanmaların çoğu, uzun süre aynı pozisyonda oturmak, tekrarlayan hareketler yapmak ve aşırı kullanım gibi fiziksel stres ve zorlamalardan kaynaklanır. Bu yaralanmalar kaslarınızda, sinirlerinizde, eklemlerinizde, tendonlarınızda, kan damarlarınızda ve omurganızda, baskı ve gerilmeye neden olabilir.

Şu bölgelerde ağrılar meydana gelebilir: El, bilek veya kollar, boyun ve omuzlar. Ayrıca tendinopati ve birsit (Uyluk kemiği ve kalça arasında iltihaplanma) gibi problemler için risk altında olabilirsiniz. Bunlar aşırı kullanım ve tekrarlayan hareketlerden kaynaklanır. Zamanla bu tür kötü hareketler kendinizi kötü hissetmenize neden olabilir. Uzun süreli sağlık sorunlarına neden olabilir.

Artrit veya duygusal stres gibi başka sağlık sorunlarınız varsa, işyerinde yaralanma riski daha yüksek olabilir.

Ofis Ortamınızda Yaralanmaları Nasıl Önlersiniz?

İş yerinde çalışırken yaralanmaları ve hastalıkları önlemenin yolları şunlardır.

  • Çalışırken dik oturun
  • Sırtınız veya kollarınız gibi vücudunuzun bir bölgesine çok fazla baskı uygulamamaya çalışın
  • Konumunuzu sık sık değiştirin
  • Sağa veya sola dönecekseniz tüm vücudunuzla dönün
  • Her 20 ile 40 dakikada bir molalar verin, yapabilme imkânınız varsa başka bir göreve geçin

Ofis Ortamında Sağlıklı Çalışma Ortamınızı Nasıl Sağlarsınız?

Ofis ortamında sağlıklı çalışma ortamı yaratmanız önemlidir. İç ortam kadar dış ortamda önemlidir. Her şeyden önce, iç ortamın dış gürültüden kesinlikle etkilenmemesi gerekir. Nem oranı en çok yüzde 60, en düşük yüzde 45 olmalıdır. İş sıcaklık kış aylarında 18–22 derece, yaz aylarında 23–26 derece düzeyinde olmalıdır.

Aydınlatma en işi şekilde doğal ışıktan sağlanır. Çalışma masaları, doğal ışıktan yararlanmak için cama yakın mesafede olmalı ancak aşırı güneş olduğu zamanlarda göz kamaşmasına izin verilmemelidir. Bilgisayarı güneş ışığını almayan kısma koyabilirsiniz. Sürdürülebilir ve Çevreci Yeşil Ofisler

Ofis Ergonomisi İçin İpuçları

Ofisinizde ergonomik ortam yaratmanız, sizin çok daha sağlıklı çalışmanıza neden olur. Ofisinizde ergonomiyi sağlayabilmeniz için şu önlemleri alabilirsiniz.

  • Kollarınızın ağırlığının her zaman desteklendiğinden emin olun. Kollarınız desteklenmiyorsa, gün sonunda boyun ve omuz kaslarınız ağrıyacaktır.
  • Başınızın pozisyonuna dikkat edin. Başınızın ağırlığını doğrudan destek tabanının (boyun) üzerinde tutmaya çalışın.
  • Kamburlaşmayın. Kambur durmak sırtınızın disklerine ve omurlarına daha fazla baskı uygular. Koltuğunuzun bel desteğini kullanın ve vücut ağırlığını diğerine göre daha fazla bindirecek şekilde oturmaktan kaçının. Ofis ortamında eğilmekten ve uzanmaktan kaçınmak için sandalyenizi işinize mümkün olduğunca yakın hareket ettirin. Her oturduğunuzda sandalyenizi çektiğinizden emin olun.
  • Monitör, üst kısma göz seviyesinden yüksek olmayacak şekilde doğrudan önünüze yerleştirilmelidir. Klavye doğrudan monitörün önünde olmalıdır, böylece sık sık başınızı ve boynunuzu çevirmek zorunda kalmazsınız. Monitör ile uzaklık bir kol mesafesi denecek mesafe yani 60–70 santimetre olmalıdır. Ekranda yazı yazarken çok küçük karakter kullanılmamalıdır. Ekran ışığı gözleri yormayacak şekilde ayarlanmalıdır. Ekran filtresi kullanılmalıdır. Monitör daima temiz tutulmalıdır.
  • Klavye ve fare, omuzları ve kolları zorlayan aşırı erişimi önlemek için yeterince yakın olmalıdır.
  • Telefon alıcısı, boyun ve kulak arasına sıkışmış haldeyken telefonla konuşmak gerçekten kötü bir uygulamadır. Bu şekilde telefonla konuşmayın. Kulaklık kullanmaya çalışın.
  • Ekran parlamasını kontrol etmek için adımlar atın veya monitörden bir pencerenin önüne veya parlak bir arka plana yerleştirilmediğinden emin olun.
  • Gözlerinizi belli aralıklarla dinlendirin.
  • Oturduğunuzda ayaklar sarkmamalıdır. Ayaklarınız yere rahatça ulaşmıyorsa veya bacaklarınızın arkasında baskı varsa, ayak dayama yeri kullanın.

Ofis Ergonomisinin Faydaları

Ofis ergonomisinin çalışan fiziksel ve ruhsal sağlığını korumak dışında da faydaları vardır.

Maliyetleri Düşürür

Ofis ergonomik stratejilerine yatırım yaparak MSD’ler (Myelodisplastik sendrom ve dislplazı)

gibi ergonomik risk faktörlerini azaltırsınız. MSD’ler, hareket tekrarı veya kötü duruş nedeniyle ortaya çıkan kas-iskelet bozukluklarıdır.

Ofiste ergonomi sağlarsanız, bu risk faktörleri büyük ölçüde azalır. Hastalık maliyetlerini azaltmak için ergonomik ofis koltuklarına yatırım yapın.

Üretkenliği Artırır

Ofis ergonomisi üretkenliği artırır. İyi duruşu, daha az tekrarlayan hareketleri, daha kolay yükseklik ve erişimleri destekleyen ve daha az çaba gerektiren bir çalışma alanı tasarlamak, daha verimli bir çalışma sürecini besler. Daha fazla verimlilik, daha fazla üretkenlik demektir.

İş Kalitesi

Zayıf ofis ergonomisi, işlerini iyi yapamayan çalışanların yorgun ve kolayca rahatsız olmasına yol açar. Önemli bir aramayı gözden kaçırabilir ya da önemli bir müşteriyi aramayı unutabilirler. Çalışanlarınızı formda tutmanın en iyi yolu ofis ergonomisine yatırım yapmaktır. Uygun ofis ergonomisi, herkesi en işi şekilde çalışır durumda tutacaktır.

Çalışan Bağlılığında İyileştirme

Ofis ergonomisi, devir hızını azaltacak, devamsızlığı azaltacak, morali artıracak ve çalışan katılımını artıracaktır. Ayrıca çalışanlar, çalıştıkları şirketin güvenlik ve sağlıklarını görmek için çok çalıştığını takdir edeceklerdir.

Güvenlik Kültürü

Ergonomiye yatırım yapmak, şirketinizin sağlık ve güvenliğe bağlı olduğunu gösterir. Sağlık ve güvenliği şirketinizin temel bir değeri haline getirerek, işyerinizde daha güçlü bir güvenlik kültürü yaratırsınız.

Çalışanlarınız en değerli varlığınızdır ve onları sağlıklı ve güvende tutmak, yapılacak en doğru şeydir. Başka bir yaralanmayı önlemeye yardımcı olmak için çalışma alanınızı gözden geçirmelisiniz. Ofis ergonomisi size ve işinize uymalı ve en iyi şekilde kurulmalıdır.