İş Hayatında Yükselmek İçin 15 Adım

İş Hayatında Yükselme Yöntemleri

Herkes iş hayatında yükselmek, terfi almak, daha fazla maaş almak ister. Peki bunları yapmanız için neler mi gerekiyor?

Bunları bu yazımızda 15 adımla derledik.

15 Adımda İş Hayatında İlerlemek

  1. İş hayatınızda kimseyi kendinizden daha az zeki ya da aptal sanmayın. Bazı insanlar muhteşem kamufle olurlar ve siz sanarsınız ki “ben buna iş yaptırırım, ben bunu kullanırım” gibi düşüncelere sahip olabilirsiniz. Hiçbir insan düşündüğünüz kadar iyi ya da kötü değildir.
  2. Hiçbir insanı bir seferlik kullanıp atmayın. Daha doğrusu kimseyi kullanmayın. Bir insanla işiniz bittikten sonra onu kırıp, atmayın. Gün gelecek o insan elbet bir işinize yarayacaktır. Bir işinizi çözecektir.
  3. Bazen çok bariz bir gerçek görürsünüz.”Neden herkes görüyor da söylemiyor patrona, ben bu olayı çözeyim ve patronumun gözüne gireyim” Bunu sakın yapmayın. Hemen söylemek yerine bu sorunu çözmenin yollarına bakın. Bu konu hakkında düşünün. Direkt olarak konuyu açığa sunmayın.
  4. Saatlere, kıyafetlerinize, düzeninize ve işe olan ilginize dikkat edin. Asla iş arkadaşlarınız ne yapıyorsa onu yapmayın. Diğer çalışma arkadaşlarınızdan farklı olun. Patronunuz ya da müşteriniz sizin azminizi ve düzeninizi elbet fark edecektir.
  5. İş yerinizde sesinizi yükseltmeyin. Çalışma arkadaşlarınıza ve patronunuza saygılı davranın. Bu yalakalık yapın demek değildir. Yani insanlar tarafından sevilen sayılan dürüst birisi olun. Bu sizi üst düzey çalışan yapacaktır. Hem yöneticinizin gözüne girersiniz hem de çalışma arkadaşlarınızla iyi anlaşırsınız.
  6. Mümkünse insanlara açıklarınızı göstermeyin. Yani masa başı bir işte çalışıyorsanız, iş harici bir internet sitesinde gezerken görülmeniz hoş karşılanmayacaktır. İş saatleri içinde sadece işinize odaklanın.
  7. Sigara kullanıyorsanız iş saatleri arasında içmemeye dikkat edin. Elbette her sigara içmenizde açık bir alana çıkmak zorunda kalacaksınız ve işinizde aksamalar yaşanabilir. Müdürünüz, patronunuz, sizi terfi etme yetkisine sahip kişi açısından çok önemlidir. Sigara kokarsınız ve etrafa olumlu enerji sağlamazsınız.
  8. Başladığınız bir işi kesinlikle yarım bırakmayın. Başarılı ya da başarısız olması önemli değil. İnsanlar işi bitirip bitiremediğinize bakarlar. İşinizi zamanında bitirmeye özen gösterin. Yani bir işe başladıysanız ne olursa olsun o işin tamamlayın. İşinizi tamamladıysanız sonucunu raporlayın. İleride kesinlikle işinize yarayacaktır.
  9. İnsanlara karşı güvenilir olarak bilinin yani güvenilir olun. Lakin kimseye gerektiğinden fazla güvenmeyin. İş başka arkadaşlık başkadır. İnsanlara her şeyinizi açıklamayın. Örneğin; maaşınızı, priminizi ve ne kadar kazanacağınızı bilmesin. Çünkü insanlar ile aranızda bir sorun çıkarsa bu sorunları topluluğa yayarak sizi küçük düşürmeye çalışabilir.
  10. Her kademeden kişilerle sağlam ilişkiniz olsun. Müdüründen çaycısına kadar samimiyetiniz olabilir. Bu size işyerinizde bir saygınlık katacaktır. İş yeri siyaset gibidir. Her insan bir oy olarak görülür. Bu yüzden insanlarla aranızı iyi tutun. Açık sözlü olun, aklınızdakileri dilinize dökün.
  11. İnsanlara kendinizi kullandırtmayın. Sizden üst kademe bir çalışan ya da sizle aynı kademe de bir çalışan size sürekli işiniz dışında bir şey yaptırıyorsa, sebebini sorun ve sömürülmeyin. İnsanlar sizi enayi yerine koyabilirler. Bunun gibi durumlardan kaçının.
  12. Çalışma alanınız temiz ve düzenli olsun. Kendinizi belirten nesneler, objeler ekleyerek masanın sizin olduğunu çaktırmadan belirtin. Kesinlikle masanızın üstü düzenli olmalıdır. Bir insan baktığı zaman örnek alacak bir çalışma ortamınız olmalıdır. Önemli olan bir diğer husus ise çalışma ortamınızı renklendirin. Yani bir masa başı iş yapıyorsanız, çalıştığınız kalemler renkli kalemler olabilir. Çünkü bu renkler dikkat çeker ve her insan geliş geçişinde sizin çalıştığınızı fark ettirir.
  13. Patronunuzdan sıklıkla zam istemeyin. Bu sizi patronunuz karşısında küçük düşürecektir. Maaş konusunu arkadaşlarınıza bile açmayın. “Maaşım yetmiyor” gibi şikayetlerinizi kimseyle konuşmayın. Bu bir şekilde patronunuzun kulağına gidebilir ve dedikodu yapıyor olarak anlaşılabilirsiniz. İş arkadaşlarınızla hiçbir konuda dedikodu yapmayın. İş saatleri içerisinde sadece işinizle ilgilenin.
  14. İş arkadaşlarınızdan bir kötülüğe uğradıysanız, kesinlikle aldırış etmeyin. Rekabete girmeyin. Aynı iş ortamındaki ekip arkadaşlarının rekabete girmesi işleri kötü etkileyecektir.
  15. İnsanlara işleri emretmeyin. Kendi yapabildiklerinizi her zaman kendiniz yapın. Lakin bütün çalışanların “Ona versem yapamaz, buna versem yapamaz” diye düşünerek bütün yükü siz çekmeyin