Neden Bir İş Bulamıyorum?
Bir aydan fazla bir süredir iş arayan ve istediği sonuçları alamayan biriyseniz, muhtemelen neden bir iş bulamıyorum? Sorusuyla karşı karşıyasınız. Bu sorulan sorunun cevapları kişiden kişiye değişiklik gösterse de kendinize uyacak olan cevabı bularak, bu eksiklik ya da yanlışı düzeltmek için adımlar atmaya başlayabilirsiniz.
İşte iş bulamamanın en çok bilinen 16 sebebi:
İş Bulmak İçin Yapılması Gerekenler
Sorun: Telefon görüşmesi veya görüşmeye çağrılmama
Belirlediğiniz firmalara özgeçmişinizi gönderdiğiniz, başvuruları formlarını doldurduğunuz halde geri bildirim alamıyorsanız, işte olası sorunlar…
Özgeçmişinizi uyarlamıyorsunuz: Şirketler çoğu iş için tonlarca başvuru alırlar. Şayet özgeçmişinizi biraz da olsa özelleştiremiyorsanız öne çıkamazsınız. Bu yüzden verdiğiniz cevapları iki katına çıkartarak CV’nizi özelleştirmelisiniz.
Kapak mektubunuzu veya gönderim e-postanızı özelleştiremiyorsunuz: Şirket hakkında dikkatinizi çeken ve başvurmak için sizi heyecanlandıran bir veya iki nedeni seçerek kendi becerilerinizle ilişkilendirerek onlara nasıl yardım edebileceğinizi konusunda konuşmalısınız.
Yeterli iş başvurusunda bulunmuyorsunuz: Her gün birkaç dakika ayırarak başvuruda bulunmamanız iş bulamamanızın sebebi olabilir. Bunun için online başvuru, hızlı ve kolay bir şekilde iş başvurusu yapmak için mükemmel bir yoldur.
Konumuza uzak başvurular yapıyorsunuz: Bulunduğunuz il ya da ilçeye uzak iş yerlerine başvuruda bulunmanız şirket için ek maliyet getirme endişesi yaşatabilir. Bu yüzden ikametgaha yakın yerlerdeki işyerlerine başvurmak işe alım şansını artırabilir.
İstihdam konusunda büyük bir boşluğunuzu ele almıyorsunuz: Öz geçmişinizde ele almadığınız uzun süreli bir boşluk vardır bu boşlukla ilgili bir açıklama yapmalısınız.
Sorun: İlk Görüşmeden Sonra Devamının Gelmemesi
Telefon görüşmeleri için davet ediliyorsanız, özgeçmişiniz muhtemelen tamamdır. Ancak bu, ilk görüşmeyi geçemiyorsanız bu görüşmede yaptığınız ve söylediğiniz şey bir iş bulamamanızın nedeni olabilir. İşte olası nedenler:
İş görüşmesinde hedef belirlenmemişse: İş arayışınızda hedeflediğiniz belirli bir şey seçin çünkü şirketler ne aradığınız konusunda emin olmak isterler.
Firma hakkında bilginiz yoksa: Şirketler çalışmayı düşündüğü firma hakkında bilgisi olmayan birine ciddi gözle bakmazlar. O yüzden görüşme öncesi firma hakkında araştırma yapmalısınız.
Önceki işten ayrılma sebebi ile ilgili açıkla yapılmadıysa: Bir önceki iş yerinde çıkarılma sebebinizi işveren veya arkadaşlarınızı kötülemeden gelecekteki hedeflere odaklanarak yapmalısınız.
İş değişiklikleri net bir şekilde açıklanamadığında: İş değişikliklerini lüzumsuz olarak uzatılmadan net bir şekilde ifade etmelisiniz.
Başka sebepler varsa: Eğer işe alımın gerçekleşmemesinde yukarıdaki koşullar gerçekleştirildiği halde başka sebepler varsa tayin edilmelidir. Nitelikleriniz, geçmişiniz, iş deneyiminiz, eğitiminiz gibi koşulları, sorulmadan önce net bir şekilde dile getirmelisiniz.
Sorun: Birden fazla görüşme yapıldığı halde, işe alımın gerçekleşmemesi
İşyeri birden fazla görüşmeye çağırdığı halde işe alım gerçekleşmeyebilir. İşte olası nedenler:
Cevaplar uyumsuzsa: Rekabetçi işler için işe alımlarda genel olarak etkileyici olmak yeterli değildir. İş tanımına gerçekten bakılması ve becerilerinizin şirketin ihtiyacına uygun olup olmadığına odaklanılması gerekir. Şirketin en çok önem verdiği şey budur.
İyi sorular sorulmadıysa: Mülakatta iyi sorular sorulmaması işe girmek için çok istekli olmadığı izlenimi verir. Bu yüzden en az bir iki tane iyi soru sorulması gerekir. Uzun Süredir İşsiz misiniz?
Takip edilmiyorsa: Görüşme sonunda bir teşekkür maili atılmadıysa ya da cevaplar için mailler düzenli kontrol edilmiyorsao kişinin işe isteksiz olduğunun düşünülmesine sebep olabilir.
Referanslar geçerli değilse: Şirketler, sizi işe almak istediklerinden tamamen emin olana kadar referansları kontrol etmiyorlar ve zamanı geldiğinde de çoğu kişi nasıl referans vereceğini bilmiyor. Pozitif bir referans olma konusunda rahat olacağınız kişiler referans olarak verilmelidir.
İstediğiniz maaş makul değilse: Şirket için istediğiniz maaş yüksek gelebilir. Bu yüzden rakam telaffuz etmeden önce sektör araştırılmalı ve önceliğin kariyeriniz için en uygun pozisyonu bulmak olduğu, sonrasından şirketten gelecek adil olacak bir teklifin değerlendirileceği belirtilmelidir.
Şansınız yaver gitmiyorsa: Şayet bir iş bulmak için gereken her şey yapıldığı halde işe alım gerçekleşmiyorsa şansınız yaver gitmemiş olabilir. Umutsuzluğa kapılmadan iş görüşmelerine devam etmelisiniz.
İş bulma süreci zorlu ve bir o kadar yorucu bir süreçtir. Bu süreçte yapılması gerekenler için bir plan dahilinde hareket edilmesi olası eksiklik yada yanlışların tayin edilerek giderilmesine yardımcı olur. Ayrıca pozitif bir yapıya sahip olmak her zaman iş bulma olasılığını daha yüksek kılacaktır.
İş İlanı Aramak
Bulunduğunuz konuma en yakın, tecrübeniz olan sektörde ve kriterleriniz ile eşleşen en doğru işi bulmak için Kobi Vadisi İK desteğinden faydalanabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken; iş ilanı arama sayfasını ziyaret ederek, aktif iş ilanlarını inceleyip başvurunuzu iletmek olacaktır.