İK Profesyonellerinin Sahip Olması Gereken Özellikler

İnsan Kaynakları Yöneticilerinin Özellikleri

Şirketlerde insan kaynakları yetkilileri; iş pozisyonları için adaylarla görüşmeler yapmaktan, çalışan memnuniyetini sağlamaya kadar birçok temel sorumluluklara sahiptir. Bir şirketin çalışanlarının o şirketi kar ve rekabetçiliği teşvik eden kişiler olması gerekir ve bu yeteneklerin işe alımı kadar elde tutulması da önemlidir. Bu yüzden İK yetkilisinin profesyonelce bir yaklaşıma sahip olması ve kurumun tüm işgücünü destekleyen çeşitli özelliklere de sahip olması gerekir.

İnsan Kaynakları Departmanında Olması Gereken Beceriler

Her kuruluşun birbirinden farklı gereksinimleri olsa da, bazı nitelikler tüm işyerleri için geçerlidir ve başarılı olmak için geliştirilmeleri gerekir.

İşte başarılı İK yetkililerinin sahip olması gereken 10 özellik:

1. Branşında Uzmanlık ve Bilgi

Başarılı bir İK yöneticisi veya uzmanı olmak için, bu uygulama alanında bir eğitim temeline sahip olmak gerekir. Bir lisans eğitimi almanın yanında bu meslek konusundaki en son trendlerle, iyi etik ve uygulamalarla güncel kalınmalıdır. Kişisel gelişimi konusunda sürekli istekli ve istikrarlı olmalıdır.

2. Çoklu Görev Yetenekleri

İK uzmanının bir işe alım stratejisinde ince ayar yapması, tatil günleriyle ilgili soruları yanıtlaması, olası personel şikayetlerine cevap vermesi için günlük olarak çeşitli görevleri yerine getirmesi gerekir. Bu, çoklu görev için gerekli yeteneklere sahip olması gerektiği anlamına gelir. Çünkü bu departmanda periyodik olarak yeni sorunlar ortaya çıkabilmektedir ve bir seferde birçok sorumluluğu üstlenemeyecek yapıda biri kolayca bunalarak başarısız olabilir.

3. Güçlü İletişim Becerileri

İK’da başarıya ulaşmak için, farklı kişiliklere sahip kişilerle etkili iletişim kurma yeteneğine sahip olunması gerekir. Bir iK departmanı ortalama bir iş gününde, personel, şirket yöneticileri, iş başvurusunda bulunanlar vb. birçok farklı konumdaki kişiyle etkileşime girer. Çok çeşitli insanlarla etkileşime girmek için, iletişim becerilerine sürekli olarak ince ayar yapılması gerekir.

4. Sunum Yetenekleri

Bir İK uzmanının çalışanlarla eğitim çalışmaları yapması gereken durumlar vardır. Bilginin türü ne olursa olsun istenilen anlamın iletebilmeli ve herkesin mesajı anlayabilmesine için onlara yardımcı olmaları gerekir. Bunun mümkün olması için, sunum yeteneklerinin ilgi çekici olması bir zorunluluktur.

5. Müzakere Becerileri

Şirket için değerli olan bir çalışanın, istediğinden daha düşük bir maaşı kabul etmesi veya bir çalışanı hassas durumlarda işini bırakmamaya ikna etmesi, İK sorumlusunun pazarlık konusunda da oldukça iyi olunması gereken durumlardır. Ve bu iki senaryoda bu departmanın sık yaşadığı koşullardır.

6. Bütünlük

Eşit ve makul çalışan fırsatlarını korumak bu departmanın görevidir ve bu iki ana faktör doğru istihdam uygulamalarına önemli katkılarda bulunur. Şirket bilgilerinin gizli tutulması, şirket programlarının ve işgücü yasalarının derlenmesi, organizasyon stratejilerinin adil bir şekilde izlenmesi gibi faktörlerin hepsi İK dünyasında önemlidir.

7. Çatışma Yönetimi Becerileri

Çalışanlar arasındaki çatışma bir işletmenin faaliyetlerini etkileyebilir. Bir örgütün belirli ekiplerinde ortaya çıkan sorunları yönetmek İK temsilcilerinin omuzlarındadır. Bu nedenle çatışma yönetimi yeteneklerine sahip olmak kritik öneme sahiptir. Çatışmalar veya yanlış anlamalar ortaya çıktığında, İK’nın sorunları etkili bir şekilde ele alması gerekir.

8. Organizasyonel Beceriler

Tüm görevleri etkili ve zamanında tamamlamak için düzenli bir birey olunması gerekir. Yukarıda da belirtilen tüm çoklu görevleri organize edebilmek, hepsinin bir bütün içinde yürütülmesini sağlayarak günlük işlere zaman ayırabilmeyi sağlar.

9. Cesaret

Cesaret kariyerin büyümesini etkileyebilecek değerli bir özelliktir. Sık sık işten çıkarması gereken durumlar ile ilgilenmek, çalışanlarla hoşlarına gitmeyecek ticari değişiklikler hakkında konuşmak veya ciddi çatışmalarla başa çıkmak için cesaret şarttır.

10. Liderlik

Bir İK uzmanı, genellikle kendi görev çerçevesinde bir lider olarak tanımlanmaktadır. Bu belirli rolü uygun şekilde doldurmak için, aynı zamanda bir mikro yönetim yaklaşımından kaçınarak liderlik becerileri geliştirmeye odaklanılması anlamına gelir. Çevik ve anlayışlı bir şekilde şirkette çalışan kişileri yönlendirmeyi ve motive etmeyi başarabilmelidir. İnsan merkezli liderlik tarzını koruyarak, kuruluşun ekibinin tam gereksinimlerine uyum sağlamayı bilmelidir.

Güçlü iletişim becerilerine sahip olmak

İK departmanında başarılı olmanın ilk şartı, insanlarla içe içe olmaktan zevk almak, çatışmaları önlemek ve güçlü iletişim becerilerine sahip olmaktan geçmektedir. Bunun haricinde profesyonel bir İk uzmanı olmak için bazı temel özelliklere sahip olmak ve sürekli geliştirmek kritik bir öneme sahiptir.İnsan kaynakları bir şirket için önemlidir çünkü çalışan başarısı eşittir şirket başarısı demektir.