Etkili Bir CV Hazırlama

Etkili CV (Özgeçmiş) Hazırlamak

Profesyonelce hazırlanmış bir özgeçmiş, kişinin bir işe alınmasındaki en önemli etkendir. Cv, kişinin reklâm aracıdır ve başvuru yapacağınız firma ya da kuruma sizin reklâmınızı yapmaktadır. Bir özgeçmiş, işvereni cezbedecek şekilde hazırlanmalıdır ve sizin o işe en uygun olduğunuzu anlatmalıdır. Ayrıca CV için kişinin hayatının kısa bir özeti de diyebiliriz.

CV hazırlamanın da belli kuralları vardır ve bu kurallara uyarak doğru hazırlanmış bir CV, daha çok dikkat çeker.

CV’de Olması Gereken Bilgiler

  • Kişinin adı soyadı, eğitim bilgileri, varsa iş tecrübesi, iletişim bilgileri, kişisel zevkleri, varsa sertifika bilgileri ve referansları CV içinde yer almalıdır.
  • CV, kısa ve anlaşılır olmalıdır ve doğru bilgiler kullanılmalıdır. Yanlış bilgi vermek etik olmaz ayrıca artık bir kişi hakkında bilgi sahibi olmak çok kolay olmaktadır. Bu sebepten, kötü durumlara düşmek istemiyorsanız, yanlış bilgiler vermekten kaçınmalısınız.

CV Yazma Kuralları

CV yazmak için dikkat edilmesi gereken başlıca kurallar şunlardır:

  • Cv, A4 kâğıda yazılmalıdır. Times New Roman ya da Arial gibi anlaşılır yazı tipleri tercih edilmeli ve 11–12 punto büyüklüğünde yazılmalıdır.
  • İmla kurallarına dikkat edilmeli ve internet adresleri hariç hiçbir kelimenin altı çizilmemelidir.
  • Birinci tekil ya da üçüncü tekil şahıs ağzıyla yazılmalıdır.
  • Uzun paragraflar, okuyan kişiyi sıkar. Bu yüzden az ve öz cümleler kullanılmalıdır.
  • Özgeçmiş en fazla 2 sayfa olabilir. Eğer akademik bir geçmişiniz varsa sayfa sayısı çoğaltılabilir.
  • Zaten çok fazla uzun özgeçmişi kimse okumaz.
  • Cv hazırlarken başvurduğun pozisyona göre oluşturmalısınız ancak CV genel bir CV ise, başvurmak istediğiniz konumu da belirtmeniz gerekmektedir.
  • Eğitim durumunuzu belirtirken, ters kronolojik sıra ile yazmanız gerekir.
  • Fotoğraf seçimi çok önemlidir. Kişinin tanınmasına yarayacak olan fotoğraf, erkekler için takım elbise kadınlar içinse işe uygun kıyafet tercihiyle fotoğraf çektirilmelidir. Özensiz, kırışık, buruşmuş kıyafetlerle çekilen bir fotoğraf, Cv’nin tüm kalitesini bozabilmektedir.

Ön Yazı Yazmak

Bir CV’nin ön yazısı iyi yazılmalıdır. Yazı özlü olmalıdır ve işverenin sizi tanıması sağlanmalıdır. Bu ön yazı sayesinde mülakata çağrılma şansınız da artabilir. Fazla uzun yazılmış ve gereksiz söz kalabalığı olan bir Cv, sizin işi alamamanıza neden olabilir.

Gerçek bir CV, işvereni daha kolay etkileyebilir. Yani süslü kelimelerle ve gereksiz uzun bilgilerle işvereni etkileyemeyeceğinizden emin olabilirsiniz. Cesur olun ve neden sizin o işe en uygun kişi olduğunuzu doğru cümleler ile ifade edin. Kendinizi dürüstçe ifade edin.

Dil bilgisi kurallarına uymak ta etkili bir CV hazırlamak için sağlıklı olacaktır. Bu yüzden CV’nizi yazdığınızda, imla kurallarını ve harf hatalarını kontrol edip düzeltin.

CV Hazırlamak

Kişisel Bilgiler

Kişinin adı, soyadı, açık adresi, telefon numaraları, kendisine ulaşılamaması halinde ulaşılabilecek bir yakınının telefonu, e-mail adresi özgeçmişin baş kısmına yazılmalıdır.

Doğum tarihi ve yeri ile medeni hali belirtilmelidir.

Eğer başvuru yapacağı yer yurt dışı pozisyon ise, kişinin uyruğu belirtilmelidir.

Sizde hem kalıcı bir cv oluşturmak hemde oluşturduğunuz cv’ler ile iş başvurusu yapmak için Kobi Vadisi İK desteğinden faydalanabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için: CV Oluştur

Kariyer Hedefi

Kişi, işe alımı yapılacak pozisyona uygun özelliklerini yazmalıdır. Kendisini tanıtacağı ve başvuru amacını belirteceği yazı etkili olacaktır.

Eğitim Bilgileri

Kişinin aldığı eğitimlere dair bilgiler önemlidir. Bu bilgiler yazılırken, ters kronolojik düzene göre yazılmalıdır. Mezun olduğun okulları bu sıraya göre yazman gerekir.

Diploma dereceleri, genel not ortalaman ve başarıların da CV’de bulunmalıdır.

Varsa iş deneyimi de belirtilmelidir.

İş ve Staj Bilgileri

Kişi daha önce çalıştığı bir yer varsa oradaki pozisyonunu ve eğer staj yapmışsa staj deneyimlerini paylaşmalıdır. Çalıştığı yerdeki pozisyonunu belirterek yaptığı işleri ve aldığı sorumlulukları belirtmelidir.

İş hayatında ya da stajı sırasında göstermiş olduğu bir başarısı varsa onu da belirtmelidir.

Beceriler

Kişinin bildiği bilgisayar programları ve yabancı diller,

Bildiği program ve dillerin seviyeleri,

Meslekle ilgili üye olunan profesyonel kuruluşların isimleri,

Varsa sürüsü belgesinin sınıfı, beceriler bölümünde belirtilmelidir.

Sertifika/ Eğitim

Kişi, yapacağı iş ya da mesleği ile ilgili bir kursa ya da seminere katıldı ise bunu da belirtmek durumundadır.

Referanslar

Kişinin, CV hazırlaması sırasında en az iki referans eklemelidir. Yeni mezun ise eğitim gördüğü kurumun eğitmenlerinden ve staj yaptığı yerin yöneticisinden referans alabilir. Referans istenecek kişilerin, gerçekten tanıdığı kişilerden olmasına özen gösterilmelidir. Çok az tanıyan kişi, referans olarak belirtilmemelidir.

Ayrıca CV’ ye “ Talep edildiğinde verilecektir” ibaresinin de eklenmesi gerekmektedir.