Çalışırken Verimli Kalmak İçin İpuçları

İnsanın En Verimli Olduğu Zamanlar

Bir insanın en verimli olduğu saatler sabah saatleridir. Bir işyerinde tüm gün verimli olmak için, aktifliğinizi hiç yitirmemeniz gerekir. Özellikle öğle paydosundan sonra hem çalışma isteğinin azalması, hem de odak sorunu yaşadığımızdan oldukça yararsız hissederiz. Özellikle ertesi gün de tatilse daha çok rehavet çöker. Çalışma isteğimiz ortadan kalkar.

Özelikle işyerinde öğleden sonra yapmamız gereken önemli ve acil işler varsa, zinde olmanız gerekir. Peki, bir insanın vücudu hangi saatlerde verimlidir, hangi saatlerde aktifliğini kaybeder?

İnsanın Biyolojik Saatleri

İnsanların bir biyolojik saatleri vardır ve bu saatlerde verimlilik artar, hafıza güçlüdür, bazı saatlerde de tüm enerji düşer ve kişi kendisini yorgun hisseder.

Hangi saatlerde, vücut nasıl çalışır?

  • 01.00- 02.00 saatleri arası= Verimliliğin en düşük olduğu saatlerdir.
  • 03.00 = Bu saatte kişi tembel ve kararsızdır, ayrıca insanların bunalıma girdikleri ve intihar vakalarının en çok görüldüğü saatlerdir.
  • 04.00 = Vücut enerji üretir. Kan basıncı yükselir, damarlarda gerilmeler olur.
  • 04.00- 06.00= Bu saatlerde spor yapıyorsanız dikkat edin, çünkü damarlardaki gerilmeler sebebiyle, bu saatlerde kalp krizi geçirme olasılığı yüksektir.
  • 05.00- 06.00= Merhaba yeni gün. Metabolizma canlanır. Stres hormonu coşar. Vücut, gece kaybettiği enerjisini yerine koyar.
  • 07.00= Bu saat diliminde kas ve eklemler soğuk olduğundan spor yapılmamalıdır. Güzel bir kahvaltı güne başlamak için idealdir. Karbonhidratlar direkt olarak enerjiye çevrilir, depolama yapmaz. Sindirim sistemi güçlüdür.
  • 08.00= Tansiyon ve nabız yükselir. Damarlarda daralma olduğundan sigara içilmemelidir. Nabız artışı olduğundan kalp krizi yüksektir.
  • 09.00–11.00= En verimli çalışma saatleridir. Bellek en yüksek seviyededir ve konsantrasyon güçlüdür. Mantıklı kararların alınma saatidir.
  • 12.00- 14.00= Yorgunluk belirtileri başlar ve dikkat dağılır. Uyku hali oluşur ve beyne giden kan miktarı azalır. Acıkma saati olduğundan tüm kan mide için çalışır.
  • 15.00= Mutluluk hormonu en yüksek seviyededir. Vücut, enerji toplar ve bellek güçlenir.
  • 16.00- 17.00= Adrenalin yükselir. Organlar tam kapasite çalışır. Beyin-kas uyumu mükemmeldir. Olimpiyat rekorlarının bu saatlerde kırıldığını biliyor muydunuz?
  • 18.00= Yorgunluğun kendisini göstermeye başladığı saatlerdir. Mide, en fazla asidi bu saatte salgılar. Vücut, akşam yemeğine kendisini hazırlar. Akşam yemeği için ideal saatlerdir.
  • 19.00–20.00= Hava kararmaya başladığı için vücut kendisini uykuya hazırlar. Kan basıncı azalır ve nabız yavaşlar.
  • 21.00= Sindirim işlemi bittiğinden, bu saatten sonra yemek yenmemelidir. Yemek hazmedilemez. Bu yüzden uzmanlar, bu saatlerde yemek yenmemesi konusunda uyarmaktadır.
  • 22.00= Bağışıklık sisteminin en etkin çalıştığı saatlerdir. Sigara içmek için de son saat. Bu saatten sonra vücut sigaranın zehrini dışarı atamaz ve vücudu zehirler.
  • 23.00= Uyku için en ideal saat. Vücut gevşer, sakinleşir ve rahatlar. Tansiyon ve vücut ısısı düşer. Uykuya daha çabuk dalınır.
  • 24.00= Uyku esnasında vücut kendisini yenilemeye başlar. Saçlar daha çabuk uzar ve hücreler yenilenir. Gün içinde yıpranan dokular, biz uyurken kendisini bakıma alır ve yenilenir.

Çalışırken Nasıl Verimli Kalırsınız?

Bunun için, yapmanız gereken birkaç yöntem ile çalışırken aktif olmanız ve öğle paydosundan sonra uykuya yenilmemeniz sağlanabilir.

Doğal Işık Almak

Ferah ve aydınlık ortamlar, aktif ve verimli çalışmak için en ideal ortamlardır. Çalışma masanızın doğal ışık alan bir alanda ve cam kenarında olması, sizin güneşin etkilerinden yararlanma fırsatı verecektir.

Ancak, masanızı cam kenarına koymak gibi bir ortamınız yoksa günde bir saatinizi dışarıda geçirerek doğal ışıktan yararlanmalısınız. Sürekli bilgisayar başında çalışıyorsanız, öğle paydosunda yemek molalarınızı dışarıda açık havada geçirin. İşe geri döndüğünüzde daha aktif ve zinde olduğunuzu göreceksiniz.

Sosyal Olun

Sosyal olun demekten kastımız, sosyal medya değil elbette. Sosyal medyanın arkadaşlık ve vakit geçirmek gibi özellikleri olsa da, hiçbir şey bir arkadaşınızla ya da arkadaşlarınızla dışarıda bir şeyler içip, vakit geçirmeniz kadar güzel olamaz.

Öğle paydoslarında yemeklerinizi dışarıda yiyin. İş dışında da belli programlar yapın. Başka insanları da aranıza dâhil edin. Arkadaş çevreniz genişledikçe sosyal faaliyetleriniz artacak ve kendinizi daha aktif ve mutlu hissedeceksiniz. Günün stresini üzerinizden atmak için de sosyal çevre çok işinize yarayacaktır.

Kıyafet Seçiminize Dikkat Edin

Eğer üniformalı bir işte çalışmıyorsanız, her gün ne giyeceğinizi düşünmek sorun olabilir. Dışarısı soğuk olsa bile sıcak bir ortamda çalışıyorsanız, çok bunaltıcı kıyafetleri tercih etmeyin. Bu kıyafetler bütün gün işyerinde sıcaktan bunalmanıza neden olacaktır.

Yanınızda her zaman yedek bir kıyafet bulundurmanız yararlı olacaktır. Üzerinize yemek döküldüğünü düşünün. Bu durum tüm gün canınızı sıkıp, veriminizi düşüreceğinden, yedek kıyafet imdadınıza yetişecektir. Böylece daha huzurlu çalışabilirsiniz.

Bir Evcil Hayvan İle Takılın

Hayvanların insan psikolojileri üzerinde olumlu ektileri vardır. Bu yüzden evinde kedi ya da köpek besleyen kişiler, huzurlu kişilerdir. Bir hayvanı sahiplenmek ayrıca sorumluluk duygusunu da geliştirir. Küçük yaşlarda çocuklara hayvan sevgisinin bilincini aşılatma nedeni de budur. Üstelik hayvanlar sizin sevginizin karşılığını sevgisiyle verir.

Bir hayvan sahibi olmak ya da bir hayvanı sevmek, insanı psikolojik açıdan rahatlatır. Özellikle aşırı sinirli olan kişilerin, bir hayvanı sahiplendikten sonra, daha az sinirli oldukları gözlenmiştir. Huzurlu insan, işinde de huzurlu ve verimli insanlardır. Hayvanları sevmeyi öğrenmeniz sizin de yararınıza olacaktır.

Hareket Ederek Enerjinizi Artırın

Sürekli olarak bir ofis ve bilgisayar ortamında çalışıyorsanız, bilin ki sağlığınız tehlike altında. Sürekli olarak bilgisayar başında kalmak, boyun fıtığı, bel fıtığı, eklem ve kas rahatsızlıkları hatta kalp hastalıklarına bile neden olabilir.

10 dakika yürümek, sizin ekstradan iki saat enerji yüklenmenize neden olacaktır. Bu yüzden bir saat bilgisayar başında kalırsanız, on dakikalık bir mola size iyi gelecektir. Aksi halde verimliliğiniz de düşer. Ara sıra hareket molaları verin ve bilgisayar başında iken yapılacak egzersizleri yapın.

Sağlıklı Atıştırmalıkları Tercin Edin

Hepimizin çekmecesinde vardır çalışırken ara sıra çayın ya da kahvenin yanında atıştırmalık bir şeyler. Atıştırmalık tercihi yaparken de sağlıklı şeyleri tüketmekte yarar var. Yağlı ve hamurlu atıştırmalıklar size hem kilo hem de verimsizlik olarak geri dönecektir.

Taze meyve suları, badem, kaju, fındık ve ceviz gibi kuruyemişler, yeşil elma, böğürtlen, yaban mersini ve ahududu gibi meyveleri tüketerek sağlıklı beslenebilirsiniz.

Müzik Ruhunuzu Güçlendirsin

Çalışırken ruhunuzu dinlendirmeniz de önemli. Müzik dinlemek, ruhu dinlendirirken insanın enerjisini yükseltir. Bir klasik müzik eseri, bir ney taksimi, sözleri size anlamlı gelen şarkıları dinleyerek, ruhunuzu güçlendirebilirsiniz. Çok fazla gürültülü şarkıları dinlemekten de uzak durmalısınız.

Bol Sıvı Tüketimi

Çalışırken sıvı tüketiminin özellikle su tüketiminin size sağladığı yararları biliyor musunuz?

Çantanızda sürekli olarak su bulundurmanız ve günde 7 bardak su içmeniz önemli. Çalışırken su içtiğinizde,

  • Beyniniz daha çok çalışır
  • Konsantrasyonunuz artar
  • Ruh hallinizi ve duygularınızı denetlemenize yardımcı olur
  • Daha iyi uyumanızı sağlar
  • Hafızanız gelişir

Tüm bu sebepler bile gün içinde bol su tüketmeniz için yeterlidir. Sabah erken kalkın, kahvaltınızı yapın. İşyeriniz ve eviniz arasında çok fazla bir mesafe yoksa yürüyün. Ofise girdiğinizde çalışma arkadaşlarınızla birkaç dakika geçirin. Bu motivasyonunuzu güçlendirecektir.