Çalışırken Ruh Sağlığını Korumanın Yolları

Bir insanın hayatının, yaptığı işe göre en çok 40–45 yılı çalışma hayatının içinde geçer. Bu iş yaşantısı boyunca da neredeyse her gün, işyerinde belli sıkıntılar içinde geçmektedir. Stres, birlikte çalıştığımız insanların uyumsuzluğu ve sorumsuzluğu, mobbing, çalışma şartlarının ağırlığı ve bir de özel hayattaki sıkıntılar, insanın omuzlarına bir yük gibi biner.

Özel yaşantımızla ilgili sorunlar ister istemez işimize de yansır. Hem iş yükünün ağırlığı, hem de özel hayattaki ağırlıklar, bizi hem fiziksel hem de ruhsal açıdan zorlar. Kendimizi sürekli olarak yorgun ve mutsuz hissederiz.

Çalışırken ruh sağlığımızı nasıl korumalıyız? Ne gibi yollar tercih etmeliyiz?

İşyerinde Ruh Sağlığını Korumak

Çalışma hayatımız boyunca işyerinde her şey yolunda gitmeyebilir. Bizi strese sokacak durumlarla karşılaşabiliriz. Stresle başa çıkmanın ve yollarını arayıp bulmak hiç de zor değil.

İş Hayatı ve Özel Hayatı Dengelemek

Hem çalışma hayatımızı hem de özel hayatımızı dengede tutmanın tek bir kuralı vardır. İş işte kalır, özel hayatımız iş dışında. Bu dengeyi yerine oturtabilirsek iş ve özel yaşantı birbirine karışmayacak ve orta yolu bulmamızı sağlayacaktır. Bu nedenle işi işte, özel hayatı iş dışında bırakmak gerekir. Yani bu iki hayatı dengelersek, işe yansıtılacak özel problemimiz de kalmaz.

Eğer ki özel sorunlarınıza kendiniz çözüm bulamıyorsanız, bir danışmandan ya da güvendiğiniz birinden yardım almakta fayda var. Bu evden biri de olabilir, yakın bir arkadaşta. Ya da profesyonel bir danışman da olabilir.

Evinizi İşe Taşımayın

Herkesin evinde sorunlar olabilir. Profesyonel bir çalışanın en büyük artısı, evindeki sorunları işe yansıtmamaktır. Ailenizle çözmeniz gereken bir konu varsa da bunun yeri işyeri değil, evinizdir.

Bu sebepten dolayı, evinizdeki sorunları konuşmak için aile üyelerinizi işyerinize çağırmayın. Bu hem işverene hem de çalışma arkadaşlarınıza olumsuz yansıyacak ve hatta belki de işten çıkartılmanıza bile sebep olacaktır (Patron değilseniz tabii)

İlişkilerinizde Net Olun

Siyah siyahtır, beyaz ise beyaz. İşinizi yaparken de bu kadar net olmalısınız. Açık sözlü, kararlı ve istikrarlı olmak iyidir. Diyelim ki bir iş projesi var ve sağlam bir çalışma gerektiriyor. Bu proje hakkında aklınıza yatmayan bir şeyler varsa, net bir şekilde bunu gerekli kişilere söyleyin.

Bu sayede gözden kaçan önemli bir ayrıntı da sizin aracılığınızla belirlenmiş olabilir. Bu da işinize olumlu yansıyacaktır. Ya da çalışma yerinizdeki bir arkadaşınızın hal ve tavırları hoş olmayabilir. Sakin bir şekilde kendisiyle konuşup, davranışlarının yanlış olduğunu söyleyebilirsiniz. Gerisi onun anlayışına kalmış. Çünkü çalışma arkadaşlarınızın hal ve hareketleri, ister istemez size de yansıyacaktır. Hele ki olumsuz tavırlar, sizi işyerinde sıkıntıya sokacaktır. Net olun ve gerekeni yapın.

Ara Sıra Küçük Molalar Vermek

Aralıksız olarak saatlerce çalışmak kişiyi hem strese sürükler hem de konsantrasyon ve verimi düşürür. Önemli bir proje ya da iş üzerinde çalışıyorsanız, uzun süre çalışmak sizi daha da yorar.

Ara sıra küçük molalar vermek hem aklınızı toparlamanıza hem de işinize daha da zinde devam etmenize neden olacaktır. Öyle elinizde kahve, saatlerce bilgisayar ya da proje üzerinde çalışmak, yarar değil zarar getirir. Aşırı kahve tüketimi, kalp atışının hızlanmasına, midede ekşime ve reflüye, kas kramplarına, kalp çarpıntısına, uykusuzluğa, huzursuzluğa, halisünasyonlara ve şiddetli baş ağrılarına neden olmaktadır. Bu da işinize olumsuz yansıyacaktır.

Ara sıra küçük molalar vermek, yürüyüş yapmak, öğle paydoslarında açık havada bulunmak, sevdiğiniz bir kitabı okumak, sizi sakinleştirecek müzikler dinlemek, stresle başa çıkmanıza gün içinde yardımcı olacaktır.

Hobiler Edinin

İş dışında bir hobi ile ilgilenmek, sizin rahatlamanıza ve daha mutlu olmanıza sebep olur. Bu yüzden kendinize bir hobi edinin. Sevdiğiniz bir işle ilgilenin. Kendinizin de bir hayatı olduğunu ve sadece çalışmakla ömrün geçmeyeceğini kendinize telkin edin.

Tiyatro kursları, hem beyninizi geliştirmek hem de yeni insanlarla tanışıp kaynaşmak için ideal yerlerdir. Keza hobi kursları da öyle. Tiyatro sayesinde sürekli bir şeyler ezberlemek ve öğrenmek, zihninizi canlı tutmak için de ideal ortamlardır. Hobi kursları da el becerilerinizi geliştirir.

Günün birinde kendi işinizi kurmak isterseniz, hobi kurslarından öğrendiklerinizi uygulayıp kendinize iş imkânı da yaratabilirsiniz. Ya da hiç belli olmaz, profesyonel bir tiyatro sanatçısı bile olabilirsiniz.

Dans etmeyi seviyorsanız, dans kurslarına katılın. Örgü örün, örgü stresi azaltmanın etkili bir yoludur. Kendinizi iyi hissedeceğiniz işlerle meşgul olun ki bu işinize olumlu yansısın.

Uyku Düzenini Koruyun

İşyerinde bütün gün deyimi yerindeyse “Leyla Gibi” gezmek istemiyorsanız ve veriminiz ile dikkatinizin kayba uğramasını istemiyorsanız, uyku düzeninizi korumanız yerinde olacaktır.

Günde en az 6, en fazla 8 saat uyumak gereklidir. Uyurken tüm vücudumuz ve her organımız dinlenir ve ertesi güne daha zinde uyanırız. Bu da işimize olumlu yansır. Yani uyku düzenini dengede tutmak şart.

Öfke Kontrolünü Öğrenin

İşlerinde öfkeli ve agresif tavırlar sergilemek, işinize ve işvereninize olumsuz yansıyacak ve işten atılmamıza bile sebebiyet verecektir. Bu yüzden sinirlendiğinizde;

  • İçinizden 10’a kadar sayın,
  • Derin derin nefes alın,
  • Sevdiğiniz bir şeyi yâda birini düşünün,
  • Her sorunun gelip geçici olduğunu unutmayın.

Üretken Olun

Bir işyerinde çalışırken en büyük faktör, üretken olmaktır. Üreten insanlar işinde başarılı ve çalışma tarzlarıyla örnek gösterilen insanlardır. Üretken olmak, işe de olumlu yansır.

Üretkenliğiniz sayesinde bir ödül kazanabilir, bir prim elde edebilirsiniz. Eğer ki bir maddi sıkıntınız varsa, üretkenliğiniz sayesinde bunu dahi aşabilirsiniz.

Bu yüzden fikir üretin, proje üretin hatta işyerinde pozitif enerji üretin. Bu da işyerinizde takdir ve saygı görmenize, sizin de mutlu olmanızı sağlar.