Meslek Tercih Etme

Tercih Edilen Meslekler

Ülkemiz tüm yaşam alanları ile Batı standartlarını yakalamaya çalışırken uluslararası anlaşmalar nedeni ile tüm ekonomik yapılanmasını baştan düzenlemekte işletmelerin çağdaş bilimsel yöntemleri yönetim ve üretimde kullanmaları teşvik edilmekte yasal düzenlemeler ile meslek faaliyetleri çeşitli standartlara kavuşturulmakta tüm ekonomik yapı içinde teknolojik dönüşümün gerçekleşmesi amaç edinilmekte ve teknolojiye bağlı doğan, gelişen meslekler uygulamaya konulmaktadır.

Peki yeni doğan ve yeniden yapılanan meslekleri edinecek kimseler bu niteliği nerede ve nasıl kazanacaklar? Üniversiteye gidecek gençler elbette devam eden eğitim yaşamları içinde bu tercihleri yapabilir liseden sonra üniversiteye devam ederek amaçlarına ulaşabilirler.

Üniversiteyi bitirmiş fakat güncelin gerisinde kalmış olan iş arayan kimselerin, yaşamının belli bir döneminde mesleğini değiştirmek durumunda kalmış kişilerin, lise mezunu olup ne yapsam acaba nasıl bir iş bulsam diye düşünen, üzülen iş gören adaylarının, gelişmeleri yakından takip etmelerini öneriyoruz. Güncel gelişmeleri izlediğinizde o kadar da üzülecek bir durum olmadığını, pek çok çözüm yolu olduğunu göreceksiniz.

Meslek Standartları

Öncelikle belirtmeliyiz ki meslekler artık belirli standartlara sahip, herhangi bir iş başvurusunda biliyorum dediğiniz işin belgesi isteniyor sizden. Yöneticiyim diyorsanız belgesi isteniyor, muhasebe biliyorum diyorsanız belgesi isteniyor her iş ve meslek bir standarda bağlanarak eğitimleri zorunlu hale getirildi ve eğitim sonunda sertifika ya da katılım belgesi gibi söz konusu mesleğin eğitimini aldığınızı gösterir belgeyi elde etmeniz zorunlu oldu.

Bugün üniversite mezunu ve lise mezunu iş gören adaylarının çeşitli kurslara katılarak yeni meslekleri elde etmeleri ciddi rakamlarda para kazanmaları mümkün. Bilirkişi Uzmanlığı, Arabuluculuk, Bilgisayarlı Muhasebe elemanı, Sermaye Piyasası Değerleme Uzmanı, Tıbbi Sekreter, Üst Düzey Yönetici Asistanlığı, Grafik Tasarım, Bilgisayar Teknolojileri elemanı, Autocad çizimcisi, İşaret Dili kullanmak gibi mesleklere ihtiyaç bulunuyor bir kısmı lise mezunu bir kısmı Üniversite mezunu olmayı koşul olarak öne sürüyor.

İş arayan kişilerin üstüne düşen bu noktada Belediyelerin veya özel Dershanelerin açtığı bu tür meslek kurslarına katılmak. Tüm yapmanız gereken bu, kursa gitmek ve o belgelere sahip olmak.  Ücretli ücretsiz size hangisi uygun ise araştırmanızı bir an önce yapın. Ve o kurslara katılarak uzmanı olacağınız mesleğin bilgilerine ve belgesine ulaşın.

Nitelikli kişi olarak iş arama olanağına kavuşacaksınız, üniversite mezunusunuz fakat iş bulamıyorsanız elinizdeki diplomaya değer katmış bir üstü eğitim alarak, uzmanlık elde ederek daha fazla gelirin sahibi olacaksınız.

İş Arama Süreci

İnsan Kaynakları Yönetimi Bilimi sadece yönetim faaliyetlerini içermez çağdaş yaklaşımın bir sonucu olarak uygulamaya konulan İnsan Kaynakları Yönetim yaklaşımı iş görene danışmanlık eden, onun sorunlarının giderilmesine ışık tutan, niteliklerinin gelişmesine katkı sağlayarak iş yaşamında verimli olmasını temin eden yaklaşımı amaç edinmiştir. İnsan Kaynaklarının bu prensipleri doğrultusunda sizin yol haritanızı çizmenize katkı sağlamak yolunuzu biraz aydınlatmak istiyoruz.

Özel sektör işe alacağı adayı verimli, dinamik görmek isterken iş aramaktan yorgun düşmüş, maddi zorluklar içinde özgüvenini kaybetmiş iş gören adayının beklenen bu görüntüyü vermesi nerede ise imkânsızdır. Morali bozuk, motivasyonunu kaybetmiş bir aday kendine inanmazken karşı tarafa nasıl bana inanabilirsiniz ben bu işi yapabilirim mesajını verecektir elbette mümkün değil. Bu yüzden moralinizi yüksek tutmak güçlü durmak zorundasınız peki nasıl?

Çözüm arayarak başlamalısınız mevcut işinizi değiştirecekseniz, ya da bir mesleğiniz hiç olmadı ise o zaman güncel olan nitelikleri size uyan ve yapmaktan hoşlanacağınız meslek hakkındaki bilgileri edinmek üzere harekete geçmelisiniz. Yukarıda sıraladığımız bugün ve yakın gelecekte popülaritesini koruyarak varlığını sürdürecek mesleklerden birine yönelmek için araştırmaya başlayın ve ardından hemen eğitim almak üzere bir kursa kaydınızı gerçekleştirin.

İş Arama Sürecinde Zamanın Önemi

Zaman kaybetmeyin zaman dediğiniz sizin hayatınız sizin yaşamınızı oluşturan her şey her ayrıntı her detay harekete geçmezseniz moralinizi düzeltmekte gecikirsiniz gecikmeyin ancak bir yerden başlarsanız her şeyi değiştirebilirsiniz. Bir konuda yeterli bilgi ve uzmanlığa ulaştığınızda kendinize daha fazla güveneceksiniz, bildiğiniz bir iş için daha fazla ücret almak sizi daha fazla iyi hissettirecektir.

Gelişen mesleklerden biri ile eğitiminize başlamak üzere harekete geçin ve bir taraftan iş arama faaliyetlerinizi de sürdürün yeniden yapılanan ülkemiz işletmelerinde mutlaka size göre bir iş var.