Bekçilik Mesleği

Nasıl Bekçi Olunur?

Hepimiz, Kemal Sunal’ın Bekçiler Kralı filmini ya da Osmanlı döneminde oldukça sayılan kişiler olan bekçilerin yaşadığını Şekerpare filminde defalarca izlemişizdir. Bakanın bekçi olan yeğeni ile aynı ismi taşıyan bekçi Şaban, ataması yapıldığı Zeytinburnu ilçesinde, isim benzerliğinin de etkisiyle, ilçedeki tüm aksaklıkları düzeltmiş ve bu filmle hem bekçilerin sevgisini kazanmış hem de bekçilik mesleğini insanlara anlatmıştı. Ayrıca Şekerpare filminde de dönemin asayiş düzeni komedi tarzında bir bekçinin gözüyle anlatılmıştı.

Geceleri çaldıkları düdük ile biz buradayız dercesine hırsızları engelleyen ve vatandaşa güven veren bekçiler sahalara geri döndü. 2019 yılında 81 il genelinde 8 bin bekçi alındı. Özellikle aldıkları maaş ile sosyal medyada gündem konusu bile oldu. 2020 yılı için başvurular henüz açıklanmadı. Açıklamaları Polis Akademisi Başkanlığı’nın resmi web sitesinden takip edebilirsiniz.

Peki, bekçi kimdir? Bekçi olmanın şartları nelerdir ve başvuru nasıl yapılır?

Bekçilik Nedir?

Emniyet teşkilatına bağlı olarak çalışan bekçiler, bağlı bulundukları bölgelerde halkın can ve mal güvenliğini korumakla görevli, polis birimlerine yardımcı kolluk görevlileridir. İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak görev yaparlar. Özel durumlar harici gece 22.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında görev yapan bekçiler, silah taşıyabilir ve gerekli hallerde silah kullanma yetkilerine de sahiptir.

Bekçilerin görevleri 772 numaralı Mahalle e Çarşı Bekçileri yasasına göre düzenlenmiştir. Buna göre;

  • Bir olay olduğunda, polisler gelinceye kadar olaylara müdahale edebilme ve bir protesto olayında da yine polisler gelene kadar halkı yatıştırma görevleri vardır. Polisin olmadığı yerde polis gibi görev alarak, kamu düzeninin bozulmasını önlemektedir.
  • Bir suç işlendiğinde ya da suç işlenmek üzere ise suçlulara müdahale ederler. Güvenli bölge oluşturmakla görevlilerdir.
  • Gece olduğunda ise mahalle mahalle cadde cadde gezerek, mahalle ve caddelerin daha güvenli olmasını sağlarken, kamu düzenini korumakla görevlidir. Ayrıca herhangi bir yangın, hırsızlık ve başka kamu düzenini bozan olaylarda, görevli bulundukları yeri koruma altına almaktadırlar.

Kimler Bekçi Olabilir?

Bekçi olmak için ilk şart kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasıdır. Bunun dışındaki şartlar ise;

  • En az lise mezunu ve boyu 1.67 cm. olmak,
  • Askerlik vazifesini yapmış olmak,
  • Beden kitle indeksi 18–27 arasında olmak,
  • Yaş olarak en az 18 en çok 31 yaşında olmak,
  • Terör örgütleri ile ilgili ya da yüz kızartıcı herhangi bir suç işlememiş olmak,
  • Silah taşımak için gerekli şartları taşımak,
  • Memurluk yapmasına engel aykırı bir durumu olmamak,
  • Kamu hizmetleri ile ilgili mahrumiyeti olmamak,
  • Hapis cezasından bir hükmü bulunmamak,
  • Başvuru yaptığı il sınırları içinde 1 yıldan az ikamet etmemek şartları bulunmaktadır.

Ayrıca her yıl Polis Akademisi Başkanlığı tarafından bekçilik şartları açıklanmaktadır çünkü bazı durumlarda yaş ve boy ile ilgili şartlar değiştirilebilir.

Emniyet teşkilatına bağlı bekçiler dışında, özel yerleri koruyan kişilere de bekçi denir. Fabrikalarda gece korumasında, şirketlerin gece korumalarında da görev alan kişilere bekçi denmektedir.

Bekçilerin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Bekçiler, polis bölgesinde ise polislere, jandarma bölgesinde ise jandarmalara yardımcı destek kuvvettir. Bekçiler, park ve bahçelerde, toplu taşıma araçlarının olduğu peronlarda, cadde ve sokak gibi insan kalabalığının yoğun olduğu yerde, huzur ve düzeni korumakla görevlidir.

Polis ya da jandarmanın müdahalesinin mümkün olmadığı durumlarda, acil ve zorunlu durumlarda bekçi görev almaktadır. Ayrıca, halkın huzur ve rahatını bozan kişileri tespit eder ve gerekli görülürse polis tarafından gözaltına alınmasını sağlamak,

Uyuşturucu madde satıcılarını tespit etmek ve yakalanmalarını sağlamak,

Mahalle ve caddelerde geceleri gezerek, olaylara müdahale etmek, görevleri arasındadır.

Bekçi Alımı Nasıl Yapılır?

Her yıl belli bir dönemde, Polis Akademisi Başkanlığı tarafından, bekçi alımına dair duyurular yapılmaktadır. Bu duyuruların düzenli olarak takip edilmesi gerekmektedir. Zira başvurularla ilgili adaylara normal tebligat gönderilmeyecek, web üzerinden takipler yapılacaktır. Takip edilmemesinden dolayı sınava başvuru ve sınav tarihlerinin kaçırılması gibi durumlardan sadece kişiler sorumlu tutulmaktadır.

Bekçi alımı duyurusundan sonra gerekli şartları taşıyanlar, Polis Akademisi Başkanlığı resmi web sayfasından, e-devlet şifresiyle giriş yapılarak ön başvuru yapılmaktadır. Başka kaynaklardan yapılan başvurular geçerli sayılmamaktadır. Ön başvurusu kabul edilenler, belirtilen yerlerde sınava girmektedir.

Adaylara 100 soru sorulmakta ve bu soruların 50 tanesini doğru yapmak ve 50 puan alma şartı aranacaktır. 50 puan ve üstü alanlar, fiziki yeterlilik sınavlarına katılmaya hak kazanır.

İlanda belirtilen sınav başvuru ücretlerini yatırması da gerekmektedir. Hangi tarihte başvuruların yapılacağını, sınav tarihleri ve sınav yerleri web sayfasından duyurulmaktadır.

Bekçilik sınavları 3 aşamada yapılmaktadır. İlk olarak yazılı sınav, yazılı sınavları kazananlara da sözlü sınav ve en son spor mülakatı yapılır. Tüm bu aşamalardan geçenler kurslara katılmaya hak kazanırlar.

Bekçilerin Eğitim Süresi

Bekçi olma şartını taşıyıp, sınavları geçenler, 3 aylık bir eğitime tabi tutulurlar. Dersler önce teorik sonra da pratik olarak verilir. Silah derslerini de özel harekât polisleri vermektedir. Eğitimlerini tamamlayanlar, atama yapıldıkları illerde görev yaparlar ve bir yılı doldurduklarında asaletleri onaylanır. Bu süre zarfında kurslarda başarı gösteremeyenlerin ilişikleri kesilmektedir.