Barista Olarak Para Kazanmak

Barista Olmak

Kahve kültürü ülkemize her ne kadar yabancı olmasa da, özellikle son on yılda farklı tüketim şekilleriyle yaşamlarımızın içerisinde eskisine oranla çok daha büyük yer almaya başladı. Kahve kültürünün bu denli büyümesinde ana etken, her köşe başında açılan çeşitli zincir kahve markalarıyla birlikte, aslında teknolojinin ilerlemesine paralel olarak tüketiciye sunulan kahve makineleridir. Kahve makinelerinde kişilerin kendilerinin yapabildiği kaliteli kahveler, aynı sıra bu kahvelerin ham madde olarak aranmasına ve dahası dışarıda da bu kahve kalitesinde kahve içme ihtiyacı oluşmasında önemli rol oynadı.

Kahve sektörü sürekli olarak gelişmeye devam eden ve daha en az on yıl boyunca gelişmeye de devam edeceği öngörülen bir sektör. Barista, kahvenin tüketiminin çok yoğun olduğu ve buna paralel olarak kahve kültürünün çok zengin olduğu İtalya’ da, her çeşit kahve hazırlama konusunda uzman, sıcak içecek barmeni olarak görev yapan, ancak zaman zaman alkollü içecekleri de kahveyle birlikte hazırlayabilen barmenlere verilen genel bir isimdir. İtalya’ da kadın Baristalara “Bariste” erkek Baristalara “Baristi” adı verilir. Ülkemizde ise kahve hazırlığı konusunda uzmanlaşmış, kahveyle ilgili her konuya hakim, aynı zamanda kahve dükkanlarında işletmenin yüzü olarak ön plana çıkan kişilere barista deniliyor.

Nasıl Barista Olunur?

Gerçek bir Barista olabilmek için yurtdışında ve özellikle de İtalya’da eğitim almanız veya bir ustanın yanında bu işi öğrenmeniz gerekir. Bununla birlikte kahve tutkunu herkes bir ölçüde baristadır. Bu kapsamda dünya genelinde sportif yarışmalarda düzenleniyor ve çoğu okullu olmayan, eğitim almamış baristalar, en iyi baristalar arasında yer alabiliyor.

Ülkemiz kahve sektöründe ihtiyaç duyulan Baristalar ise genel olarak bu alanda eğitim almamış kişilerden oluşuyor. Ülkemizde birçok özel kuruluş Barista olabilmek için gerekli eğitimi ve sertifikayı sağlayabiliyor. Bu kurslardan herhangi birinde alınacak eğitim ve sonrasında ki sertifikayla birlikte, Türkiye’nin hemen her bölgesinde faaliyet gösteren kahve işletmelerinde iş bulunması kaçınılmazdır.

Barista eğitimleri temel ve uzman olmak üzere iki ayrı seviye de veriliyor. Elbette kurs seviyesine göre sertifika almaya hak kazanan baristalar uzmanlık eğitimi veren kurslardan sonra “maestro” adıyla anılıyorlar.

Baristalar İyi Kazanıyor mu?

Genel anlamda bakıldığında, sertifika sahibi bir baristanın işsiz kalmadığını ve ortalamaya göre iyi kazançlar elde ettiklerini söyleyebiliriz. Bununla birlikte bu alanda kariyer yapmak isteyen bir baristanın, sadece alınan eğitimle çok fazla yol alabilmesi pek mümkün değil. Bir baristadan beklenen kahve ile ilgili her şeye hakim olmanın yanında, iyi müşteri ilişkileri geliştirebilmesi, işletme yönetimine hakim olması, kahveyle birlikte bazı diğer sıcak içecekler hakkında da birikime sahip olması ve en önemlisi bu mesleği sevmesidir.

Kazanç miktarı çalışılan işletme ve bu işletmede ki konumla doğru orantılı olsa da, iyi bir işletme seçimi ve kurulan müşteri ilişkileri temelinde ayda 4-5 Bin TL kazanan baristalarda var. Bunun yanında ayda 20.000, TL kazanan Baristalarda var. Ancak bizim kahve sektörümüzün ihtiyaçlarına odaklanmış Barista eğitimlerinin yanında, yurtdışında barista eğitimi almış veya çok iyi bir Baristanın yanında yetişmiş kişiler, özel konumlu işletmelerde çok daha yüksek gelirler de elde edebiliyorlar.