Mesleki Yeterlilik Kurumu, mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilen mesleklere dair tebliğ, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Yayınlanan tebliğe göre, 26 meslek daha belge kapsamına alındı. Yani bu işleri yapanlar artık Yeterlilik Belgesi almak zorunda.
26 mesleğinde listeye dâhil edilmesi ile belge ile çalışmak zorunda olan meslek sayısı 143’e yükselmiş oldu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu, 2015 yılında yayınlamış olduğu tebliğ ile 40 meslekte belge zorunluluğu getirmiş ve MYK belgesi almak zorunluluğu pek çok mesleğe dâhil edilmişti.
Mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan işçi çalıştıran yerlere, daha önceden 548 TL. olarak uygulanan para cezası, yeni düzenleme ile işveren ya da işveren vekiline 776 TL olarak uygulanacak. Yani işveren, gerekli olan mesleki yeterlilik belgesi olmayan işçi çalıştırdığından dolayı, her işçi için 776 TL ödeyecek.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?
Mesleki yeterlilik belgesi, bazı meslek gruplarında zorunlu olup, kişilerin o işin gereklerine ve uluslar arası çalışma standartlarına uygun şartları taşıyıp taşımadığı, mesleki bilgilerinin yeterli olup olmadığını gösteren bir belgedir.
Mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu olan işlerde çalışan işçilerin, belgelerini almaları için Mesleki Yeterlilik Kurumu’na başvurup, belirlenen tarihte yapılacak sınava girmesi gerekiyor. Sınava girip belgeyi almaya hak kazananlar için de bir teşvik programı uygulanmakta.
Buna göre belge alma hakkı kazananlar, Bakanlar Kurulu kararına ve belirlenen limitlere göre, sınav ücretlerinin tamamını ve belge masraflarının tamamını, İşsizlik Fonundan karşılatabiliyor. Bunun için başvuru yaparken, fondan yararlanmak istediğini belirtmesi ve banka İban numaralarını bildirmesi gerekli.
Başvuru İçin Gereken Belgeler
Mesleki yeterlilik belgesi almak için gerekli belgeler şunlardır:
- Başvuru formu (Kişinin kendi imzası olması şart)
- Son 6 ay içinde çekilen vesikalık fotoğraf
- Belgelendirmeye ait ödeme dekontu (Teşvikten yararlanılırsa ödeme sonra iade ediliyor)
- Nüfus cüzdan fotokopisi
Tehlikeli İşler ve Yeterlilik Belgesi
Yeterlilik belgesi en çok tehlikeli işler sınıfında çalışan kişilerin almak zorunda olduğu bir belge. Kişinin o iş ile ilgili çalışması için gerekli eğitimlerini alması ve bunu belgelendirmesi önemli.
Tehlikeli işler, uzman olmayan kişilerce yapıldığında hem kişilerin sağlığı hem de çevre sağlığı tehlikeye girebiliyor ve yapılan tek bir hata ağır kayıplar verdiriyor.
Bunun bilincinde olan devletimiz, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde kişilerin gerekli eğitimlerden geçmesini ve bu şekilde çalışmasını şart koymuş durumda.
Bu mesleki yeterlilik belgeleri, uluslar arası olarak ta geçerli. 2017 yılından itibaren, elektrik pano montajcısı, orman üretim işçisi, inşaat işçisi, tornacı, bitim işleri operatörü ve plastik enjeksiyon üretim elemanı gibi 36 işe mesleki belge zorunluluğu getirilmişti.
Yayınlanan yeni tebliğ ile birlikte; otomotiv kontrol test ve ayar işçisi, yüksek gerilim kablo aksesuarları montajcısı, kartonpiyer uygulayıcısı ve hazır giyim gibi 26 meslek daha belge kapsamına alındı. Meslek Tercih Etme
Mesleki Belge Zorunluluğu Getirilen İşler ve Seviyeleri
- Ağır vasıta tecrübe sürücüsü – 3. seviye
- Armürlü dokuma kumaş desen hazırlama elemanı – 3. seviye
- Armürlü dokuma kumaş desinatörü – 3. seviye
- Jakarlı dokuma kumaş desen hazırlama elemanı – 4. seviye
- Jakarlı dokuma kumaş desinatörü – 4. seviye
- Haddeci – 3 ve 4. seviye
- İplik operatörü – 3. seviye
- İşaretçi – 3. seviye
- Ayakçı (Kürk, deri hazır giyim) – 3. seviye
- Deri işlenti operatörü – 4. seviye
- Deri, kürk hazır giyim kesimci – 4. seviye
- Saraciye kesimci – 4. seviye
- Kartonpiyer uygulayıcısı – 3. seviye
- Liman fortlift operatörü – 3. seviye
- Liman saha istif makineleri operatörü – 4. seviye
- Deri/kürk hazır giyim model makineci – 3. seviye
- Otomasyon sistemleri programcısı – 3. seviye
- Otomotiv kontrol test ve ayar işçisi – 4. seviye
- Tarihi eser koruma ve restorasyon elemanı – 3. ve 5. seviye
- Taşlama tezgâh işçisi – 3 ve 4. seviye
- Yüksek gerilim teçhizatı test elemanı – 3 ve 4. seviye
- Yüksek gerilim kablo aksesuarları montajcısı – 3. seviye