İş Geliştirme Yöneticisi Ne İş Yapar?

Meslek Kod No: 2423.12

Adı: İş Geliştirme Uzmanı

Eğitim: Lisan seviyesi


İŞ GELİŞTİRME NEDİR?

İşletmenin stratejik hedefleri doğrultusunda yeni iş fırsatlarının belirlenmesi, değer yaratacak yeni girişimlerin ve projelerin tasarlanması, uygulamaya konulması faaliyeti olarak tanımlanıyor Gemlik Ticaret ve Sanayi Odasının yayınlarında.

İş Geliştirme profesyonel çalışma alanına ihtiyaç duyulmasının nedeni ise işletmede yeni müşteri ve yeni iş endişelerinin giderilerek sorulara yanıt üretilmesi olarak açıklanıyor. Bir İş Geliştirme uzmanının ya da yöneticisinin bu alanda faaliyet gösterebilmesi, beklenen çözümleri üretebilmesi için Bir’den fazla alanda yeterli bilgi birikimine sahip olması gerektiği bilgisine de ayrıca yer veriliyor.

Alınması gereken eğitimler arasında Ticaret Odası oldukça uzun bir liste hazırlamış.

  • İş planları ve analizlerini yapabilme bilgisi
  • Yeni iş fikirlerini bulma becerisi
  • Yeni iş fikri organizasyonunu yapabilme becerisi
  • Pazar ve Finans araştırmasının yapılması
  • Kurumsal imaj yönetimi bilgisi
  • Swot Analizi gibi bilimsel yöntemleri uygulama bilgisi

Mesleki uzmanlık bölümü genellikle Ekonomi, Mühendislik ve İşletme olarak belirtiliyor iş arama taleplerinde. Son dönemde popülaritesi artan meslek gruplarından, mesleki faaliyetlerin detaylandırılarak alt kollara ayrılması her bir alt kolda uzmanlık koşulu aranması uygulamalarının bir sonucu olarak işletmelerde tercih edilen alanlardan biri haline geldi.

Banka ilanlarında büyük şirketlerde çok sık iş geliştirme yöneticisi ya da iş geliştirme uzmanı arandığı bilgisine rastlıyoruz. Ancak bu alanda deneyimli kişiler tercih edilmesine rağmen iş geliştirme eğitimlerinin verildiği kaynaklar sınırlı.

İş Geliştirme Uzmanından genel hatları ile beklenen iletmenin üretim malları için yeni Pazar ve yeni dağıtım yöntemleri oluşturması. İşletmeye pazarlama alanında olabilecek her türlü proje ve yöntemler değer katması beklenirken organize faaliyetler içinde olması daima yeni uygulanabilir fikirler üretmesi ve hayata geçirmesi bekleniyor.

TERCİH EDİLDİĞİ ALANLAR VE ARANAN KOŞULLAR

Bankaların iş ilanları sayfasını incelediğimizde iş geliştirme uzmanın da ne gibi özellikler aradıkları bilgisine ulaştık, ilk koşul adayların 4 yıllık üniversite mezunu olmaları, en az lisans düzeyinde eğitim koşulu aranıyor İş Geliştirme Uzmanı olacak kimselerde.

Bankalar genellikle İngilizce bilgisi arıyor ve bilgi düzeyinin iyi derecede olması gerekmekte, ayrıca Bilgisayar bilgisi yine iyi düzeyde bilinmesi gereken niteliklerden. İş Geliştirme Uzmanı olarak istihdam edeceği adayda bankaların aradığı bir diğer koşul kişisel yetenekleri ile ilgili. Adayın stratejik düşünebilme gücü, inisiyatif kullanabilme yeteneği Bankalar için önemli yetenekler arasında bulunuyor. Etkili iletişim, sunum becerisi şeklinde adaydan beklentilerini sıralamış Banka ilanı. Her Bankanın farklı bir alanda İş geliştirme Uzmanına ihtiyacı bulunuyor Kobi Danışmanlıkları alanında ya da Dijital Bankacılık gibi farklı bir alanda İş Geliştirme Uzmanı istihdam edilebilir. Bu durumda kendisini İş Geliştirme Yöneticisi olarak iş yaşamına hazırlayacak Lisans mezunu kimselerin bu alanda uzmanlaşmak için çaba sarf etmeleri özellikle hedefleri arasında Banka çalışanı olmak gibi bir hedef var ise Bankaların beklentisi doğrultusunda kendilerini geliştirerek iş başvuru aşamasına geçmeleri yerinde bir yaklaşım olacaktır.

Eğer Dijital Bankacılık alanında İş Geliştirme Uzmanı veya yöneticisi olacak ise aday, dijital kullanımlar konusunda bilgi sahibi olması olmazsa olmaz koşullardan biridir. Ürünlere ait süreçlerin dijital ortamda oluşturulması ve yeni stratejilerin geliştirilmesi, dijital müşteri uygulamasının artırılması için yeni projelerin üretilmesi, ürün geliştirilme çalışmalarının dijital ortamda yürütülmesi gibi pek çok koşul aranmakta. En az 3 veya 2 yıl deneyim de aranan koşullar arasında bulunuyor.

İŞ GELİŞTİRME EĞİTİMİNE NASIL ULAŞILIR?

İş Geliştirme alanında kariyer yolculuğuna devam edecek kimselerin Banka ve Holding gibi dev kuruluşlarda görev alabilmeleri için aranan deneyim koşulunu aşmaları gerekiyor bu alanda eğitimler genellikle Ticaret Odaları ve Eğitim Belgelendirme olarak tanımlanan kurumlarda verildiği bilgisine rastlıyoruz araştırmalarımız sırasında.

Üniversitelerin İş geliştirme ve Yönetim gibi eğitimleri verdiği bilgisini de rastlıyoruz ancak aday eğitimlerin hangisinin kendisine daha uygun olacağı hedefleri doğrultusunda hangi kurumun kendisine ihtiyacı olacak bilgileri vereceğine titizlikle karar vermesi gerekiyor ki çabalar belirlenen amacı gerçekleştirsin.

İŞ GELİŞTİRME EĞİTİMLERİ KAÇ GÜN SÜRÜYOR?

Üniversiteler ve belgelendirme kuruluşlarının genellikle Bir veya İki günlük süreler belirttiklerine tanık oluyoruz. Kitaplardan yararlanarak bilgi edinme konusuna değinecek olursak kaynaklar İş Geliştirme Modeli kitabının Bir Milyon’ dan fazla sattığını söylüyor.