İş Tanımı ve İş İlanı Arasındaki Fark Nedir?

İş Tanımı ve İş İlanının Farkları

Hiç, herhangi tekdüze bir şirket evrakından çıkmış gibi çok kuru ve yavan bir iş ilanı okudunuz mu? Bu soruyu okuduktan sonra şayet gözleriniz parlıyorsa cevabınız evet demektir. Bu tip yavan bir iş ilanı okuduğunuz doğrudur ve her gün bu tip ilanlarla yüzlerce insan karşı karşıya kalmaktadır. Çünkü çoğu işveren, yönetici ve İK yetkilileri iyi tanımlanmış bir iş tanımı ile iş ilanı arasındaki farkı bilmemektedirler. Ve bu da hazırlanan ilanı gelişi güzel yapar ki binlerce ilan arasında hedefine ulaşamadan kaybolup gider.

Çoğu zaman açık bir pozisyonu doldurmak için acele edilirken mevcut iş tanımlarını kopyalamak ve yapıştırmak çekici gelebilir. Çünkü bu görevi yapan kişi için daha az efor sarf ederek daha kısa zamanda tamamlanan bir görev anlamına gelir. Aslında bu iki tanımın ne yapması gerektiği konusunda tehlikeli bir yanlış anlaşılmadır. Ve beraberinde yapılacak olan işe alımda şirket bütçesinin boşa harcanmasına neden olur. Yani kısaca hatta kabaca söylemek gerekirse hazırlanan iş tanımı kuru, rutin bir iç yazışmanın ötesine geçmez. Oysa yapılan iş tanımlamasının iş ilanında göze çarpan reklam kopyası olması amaçlanmıştır ama maalesef durum böyle değildir.

Bu yanılgıya düşmemek adına bu iki tanımın ne olduğu konusunda kesin bir bilgiye sahip olunması gerekir. İş tanımlaması ve iş ilanı nedir? Ve aralarındaki farklar nelerdir beraberce bir göz atalım;

İş Tanımı Nedir?

Bir iş tanımı, iç ve dış uyumluluğu ile iş standartlarını, ücretlendirmeye ve ilerleme olanaklarını tanımlamaya yardımcı olan bir amaçlar bütünüdür. Temel olarak, belirli bir iş pozisyonunun ne gerektirdiğinin ve şirketteki diğer rollerle ile müşteriler arasındaki ilişkilerinin en eksiksiz tanımıdır. İdeal olarak İK departmanında; kuruluşunuzdaki her rolün, sizin ve diğer iş liderlerinin kimin ne yaptığını ve neden önemli olduğunu anlamalarına yardımcı olacak, düzenli bir organizasyon ağacıyla birlikte dosyada eksiksiz ve düzenli olarak güncellenen bir iş tanımı olması gerekir.

İş tanımları uyumluluk ve referans belgelerdir. Ve performans incelemelerinde ve tazminat müzakerelerinde bir başlangıç ​​noktası oluşturmak için zorunlu olsalar da uzun ve sıkıcı olabilirler. Başarılı bir iş tanımı bir çok bileşenden oluşmuştur ve alınacak olan personelin iş konusunda bilmesi gereken her şeyi tanımlar. Bu da doldurulacak pozisyonlarda gelecek kişinin net hedefini belirlemesine yardımcı olur.

İş İlanı Nedir?

Bir iş ilanı, kuruluşunuzdaki açık bir pozisyon için bir duyuru ve reklamdır. Bu sadece bir iş ilanı değil, Google veya seçtiğiniz bir sosyal medya ağı aracılığıyla satın alınan bir reklam noktası olma anlamındadır. Yani aynı zamanda bir iş ilanı reklamdır ve bununla birlikte yazılmalıdır. İş ilanları nispeten kısa, okunması kolay olmalı ve yalnızca rolle ilgili en temel bilgileri içermelidir. Potansiyel başvuru sahiplerine, şirketinizin ne yaptığına ve kendi kültürüne dair bir fikir vermelidir.

Farklar Nelerdir?

Yukarıdaki tanımlardan da anlaşılacağı gibi, bir iş ilanı verirken iş tanımlarını kopyalamak, yapılan en kötü ve en trajik durumdur. Çünkü bu durum şirketin sıkıcı, düşüncesiz ve özensiz görünmenizi sağlar. İş ilanları, birçok adayın kuruluşunuzla sahip olacağı ilk temas noktasıdır ve doldurulacak pozisyon için en iyi kişileri çekmek adına ilk fırsatınızdır. İyi bir iş ilanının ne kadar önemli olduğunu anlamak için, kendinizi adayın yerine koyarak sektörünüz ve bölgeniz için bir iş araştırması yapabilirsiniz. Şirket adınızı eklemeden, Google, Indeed Kobi Vadisi veya diğer iş platformlarında ve aramalarda çıkan yüzlerce veya binlerce kişi arasında son gönderinizi bulmaya çalışın. Ve o adayın yerine geçen bir kişi olarak, sadece temel arama kriterlerinize uyan iş ilanlarının bir listesini yapın.

Elbette iş tanımları, iş ilanı yazarken referans noktası olarak kullanılmalıdır. Pozisyonun ayrıntılarını doğru aldığınızdan emin olmalısınız, ancak yazı kopyası tamamen yeni olmalı ve ideal adayınız göz önünde bulundurularak uyarlanmalıdır. Burada amaç, pozisyonu size veya diğer iş liderlerine satmak değil, insanları gerçekten de başvuruda bulunmaya ikna etmektir.

Şayet kuruluşunuzun bünyesinde ya da uzaktan çalıştığınız reklam veya satış uzmanınız varsa alacağınız pozisyonun temellerini etkili bir şekilde ileten bir iş ilanı yazmakta onlardan yardım alabilirsiniz. Ya da iş ilanı vermenize yardımcı olan profesyonel iş ilanı platformlarından faydalanabilirsiniz.

İş İlanı Vermek

Sizde firma ihtiyaçlarınız için iş ilanı vermek istiyorsanız, Kobi Vadisi İK desteğinden ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken: Ücretsiz İş İlanı Ver sayfasını ziyaret ederek, birkaç dakika içinde ilanlarınızı yayına alabilirsiniz.