Tecrübesiz Biri Nasıl İş Bulabilir?

İş İlanı Bulmak

İş ilanlarına baktığınız zaman altta kalın puntoyla tecrübeli ibaresi yazar. Hatta belki ilanda bu kısım kalın punto ile yazılmamıştır ama yeni mezun olarak sizin kafanızda yer etmiştir bu sorun. Her yıl mezun olan binlerce üniversite öğrencisi bu asırlık soruyu soruyor. Eğer bütün meslekler tecrübe isterse, tek tecrüben okulu bitirdiğin derecen olduğunda ilk işe nasıl girebilirsin? Öncelikle, herkesin bir işe deneyimsiz başladığını unutmayın ve bu konuda yalnız olmadığınız bilin. İş deneyimi olmadan iş aramak sinir bozucu olabilir, ancak bazı sıkı çalışmalar, hırs ve kendinize güven duyduğunuzda, bu ilk iş deneyiminiz gerçekleşebilir.

Yeni Mezun Kişiler Nasıl İş Bulabilir?

İşte yeni mezun birinin iş ararken izlemesi gereken yollar;

Gerçekçi olun

Yetiştirilmek üzere bir pozisyon için başvuruda bulunuyorsanız, çoğu işveren sizden deneyim dolu bir özgeçmiş ile gelmenizi beklemez. Deneyimsizliğinizi kabul ederek, bunu öğrenmek için bir motivasyon sebebi olarak görün. Mesleğe olan ilginizi, merakınızı, öğrenme ve gelişmeye olan istediğinizi vurgulayın. Çünkü işverenler, gerçekten çalışmak isteyen ve öğrenmeye açık olan birini ararlar.

Yeteneklerinizi vurgulayın

Başvuruda bulunacağınız iş ilanı için, hangi yeteneklerinizin olduğunun bir listesini yapın. Örneğin bilgisayar bilginiz, teknik bilginiz, iletişim becerileriniz, araştırma yeteneğiniz ve problem çözme yeteneğiniz gibi. Başvuruda bulunacağınız şirket sizin hangi yeteneklerinizden istifade edeceklerini bilmesi işe alınma şansınızı yükseltir.

Bağlantı kurun

Belirli bir pozisyon için başvurmaya karar verdiğinizde, o işi yapabileceğinize inanmak için bir nedeniniz olmalıdır. Bu nedeni bulmak için biraz zaman ayırın ve sizi işe uygun kılan hangi deneyimlere ya da kişisel özelliklere sahip olduğunuzu belirleyin. Örneğin, staj, tatillerde çalışmak, partime çalışmalar gibi.Bu süreçte analitik düşünün ve yaratıcı olun. Aradaki bağlantıyı kendiniz kurduktan sonra, potansiyel bir işverene açıklamanız sizin yararınıza olacaktır.

Kişisel özelliklerinizi sergileyin

Sizi diğerlerinden ayıran özellikleriniz nelerdir? Dostluk, profesyonellik, yenilikçilik,araştırma ve takip etme gibi özelliklerinizi sergilemeyi unutmayın. Bu kişisel özellikler sayesinde gireceğiniz firmanın uzun bir yol kat etmesinde yardımcı olabilir, başarılarına başarı ekleyebilirsiniz. Çünkü bu özellikler sonradan kazanılmaz ve kişiye özeldir.

Değerinizi bilin

Yıllarca iş tecrübeniz olmayabilir, ancak bir işveren için değerinizi gösterebilecek başka özellikleriniz olabilir. Tecrübe sadece geleneksel mesleklerden gelmek zorunda değildir; hayatınızın diğer alanlarında geliştirdiğiniz becerilerinizi de pazarlayabilirsiniz. Mesela tasarım yeteneği olan birinin her sektöre arge aşamasında katkısı olur. Ar-Ge Çalışmaları

Kendinize güvenin

Kendine güvenmek bir işi almanın ilk kuralıdır lakin dengesi iyi ayarlanmalıdır. Çünkü dozu iyi ayarlanmadığı sürece kendini beğenmişlikle karıştırılabilir. Ve hiçbir işveren kendini beğenmiş bir personel istemez.

Gönüllü olun

Bir iş bulamıyorsanız, ücretsiz çalışın. Gönüllü bir pozisyon bulmak staj yapmaktan daha kolay olabilir. Olabildiğince ilgilendiğiniz bölümde hizmet için gönüllü olmanız sadece size değerli bir deneyim kazandırmakla kalmayacak, aynı zamanda başkalarıyla iletişim kurarak iş imkânı bulmanızı sağlayacaktır.

İletişim kurun

Sosyal çevrenizle iletişim halinde olmanız, yaşamın herhangi bir aşamasında bir işe alınmak için güvenilir bir yoldur. Tanıdığınız herkesten, sosyal medyadan, topluluklardan ve profesyonel etkinliklerden yararlanarak iş bulabilir ve referans gösterebilirsiniz.

Kendinizi güncelleyin

Gerçekten yapmak istediğin mesleği kazanmak için daha fazla eğitime ihtiyacınız olabilir. Örgün eğitim dışında bile, kendinizi güncel tutmanın ve bilgi tabanınızı genişletmenin yollarını bulun. Kredili dersleri olmayan dersleri alın, mesleki gelişim veya özel eğitim kurslarına kaydolun hatta ilgi alanlarınızla ilgili kitaplar okumaya devam edin.

Piyasa şartlarını göz önünde bulundurun

Becerilerinizden ve deneyiminizden en iyi şekilde yararlansanız bile, size uygun pozisyonlar için başvurduğunuzdan emin olun. İşverenlerin yüksek nitelikli başvuru yapanlarla bile zorlandığı bir piyasada işverenler tecrübesiz bir adaya daha az şans tanırlar. Bu şansı yakalayamadıysanız bile, her gün bir iş bulmak için girişimlerde bulunun. Bunu yaparken sadece bir girişim olarak değil, bir macera, öğrenme ve keşfetme şansı olduğunu düşünerek yapın. İş görüşmesinde verdiğiniz cevaplarınızdan hazırladığınız özgeçmişinize, yapacağınız görüşmeye kadar, empoze ettiğiniz iş isteğine kadar tüm çabalarınızı gözden geçirerek yeni bir başvuru için kendinizi hazırlayın.

Deneyimsiz birinin özellikle işsizliğin kol gezdiği dönemde iş bulması epey sinir bozucu ve yorucu olabilir. Lakin bunu fırsata çevirmek için bu bir şans olabilir. Genç girişimciler için olan destekleri araştırıp yeni bir iş girişiminde bulunabilirsiniz.

İş Bulmak

Yeni bir iş arıyorsanız; Kobi Vadisi İK platformunda bulunan yeni iş ilanları‘nı inceleyip, anlık olarak işverenler ile iletişim kurabilirsiniz.

Yorum

    • Basri - 30/11/2020

      Işe ihtiyacım var temizlik yaparım bulaşık yıkarım Ne temizliği göster yaparım

      Bu yoruma cevap yaz