Yazılım Mühendisliğinin Ekonomiye Katkısı

Ülke sınırlarımız içerisinde en çok kazandıran sektörden birisi de yazılım olarak belirtiliyor. Kişilerin ilgili üniversite bölümlerinden mezun olmaları sonucunda ilerlemeleri ve de bir şirket içerisinde devamlılık kazanmaları sonucunda büyük gelirler elde edildiği gözlemleniyor. Genel olarak yazılım mühendisleri bankacılık, otomotiv, telekomünikasyon ve benzeri sektörler de dahil olmak üzere her alan içerisindeki bilgisayar sistemlerinin yazılımlarını tasarlayabilen ve de tasarlanan yazılımların kullanılan sisteme entegresini etmesiyle birlikte uygulamasını devreye alan kişiler olarak biliniyor.

Günümüzde bilgisayar mühendisleri belirlenen yazılımlar ile ilgili müşteriler ile iletişime geçerek ilişkileri sağlam bir şekilde yürütür. Müşterilerden almış oldukları bilgiler sayesinde yazacağı programın analizlerini ve de tasarımlarını meydana getirir. İstenilen her türlü programı oluşturarak test eder, eksiklerini giderir ve de kullanılan bir sistem var ise entegresini sağlar. İstenilen program yazılımını sorunsuz çalışabilen bir sistem haline getirmesinden sonraki aşamalarda ise kullanım yörüngesini hazırlayarak ilgili kullanıcıların eğitilmesine olanak sağlar.

Yazılım Mühendislerinin Kişilikleri Nasıldır?

Ülke sınırlarımız içerisindeki bu iş sektörü alanında devamlılık gösteren kişilerin iç bünyesinde barınması gereken tasarım yetenekleri, fen ve matematik alanlarına ilgi göstermeleri, bildiği tüm yazılımsal bilgileri diğer kişiler ile paylaşabilen, dikkatli ve sabırlı bir şekilde devamlılık gösterebilen, ekip çalışmalarına yatkın olabilen, oluşabilecek her türlü yeni fikre uyum sağlayabilen ve de kendilerini sürekli geliştirebilen kişiler olarak oluşum gösteriyor.

Genel olarak bilgisayar mühendisleri iyi aydınlatılabilen ve de temiz büro ortamlarında devamlılık gösterdiği gözlemleniyor. Meydana gelebilecek projelere bağlı olarak bazı süreçlerde seyahat edebilme durumları da oluşabiliyor. Çalışma süreçleri içerisinde yönetimdeki kişiler ile programın yazılımına destek veren programcılar ile ve de müşteriler ile yoğun bir iletişim halinde oldukları gözleniyor.

Yazılım Mühendisleri Hangi Yerlerde Çalışıyor?

Bu kişilerin birçoğu özel sektörü tercih etmesi ile birlikte diğer bir çoğunluğu ise kamu sektöründe devamlılık göstererek büyük gelirler elde edebiliyor. Meydana getirilen bu sektör tam anlamı ile fikir üretimine dayalı bir meslek olmasından dolayı kişilerin sürekli olarak kendilerini geliştirmeleri gerektiği nitelendiriliyor. Öyle ki yazılım mühendisi sektörünün diğer sektörlere oran ile avantaj kazanmasının nedenlerinden bir tanesi de fazla sermayeye ihtiyaç duyulmadığı belirtiliyor.

Ülke sınırlarımız içerisindeki herhangi bir yazılım mühendisi kendi işini oluşturabiliyor. Dışarıya bağımlı olmadan freelance bir şekilde devamlılık göstererek program ya da uygulama ihtiyacı olan kişilere üretim yaparak birçok alan üzerinden gelir elde edilebiliyor. Kişilerin ilgili üniversite bölümlerinden mezun olmalarından dolayı ilk seneler içerisinde programcı olarak görev aldıkları belirtiliyor fakat bu işleyiş sadece başlangıç aşamasında devamlılık gösteriyor. Sonraki aşamalarda ise tecrübelerini kazanarak yollarına farklı bölümler ile devamlılık sağladıkları belirtiliyor. Freelance İş İlanları

Yazılım Mühendisleri Ne Kadar Gelir Elde Ediyor?

Öncelikle kişilerin bu sektör ile ilgili almaları gereken bazı kararlar meydana geliyor. Genel olarak ilgili üniversitelerin yazılım mühendisliği bölümlerinden mezun olmuş bir kişi gerçekten yazılım mühendisi olmak isteyip istemediğine karar vermesi gerekiyor. Sonraki aşamalarda ise durum adım adım ilerleme kaydettiği nitelendiriliyor.

Yazılım mühendisi olarak ilgili bölümlerden mezun kişilerin yapması gereken ilk aşama mutlaka ilgili yazılım firmalarında ya da herhangi bir yazılım sektörü ile alakalı şirketlerde staj yapması gerektiği nitelendiriliyor. Uzman kişilerin belirtilerine göre üniversitelerden mezun olmasından sondaki dönem içerisinde mezun olduktan hemen sonra en az iki ay kadar kısa bir şirket deneyimi yaşaması uygun bulunuyor. Okul hayatlarının genel anlamda kısa süreceği nitelendirilir fakat kişiler yazılım mühendisliği bölümlerinden mezun olmaları durumunda CV’lerine yazmaları gereken birkaç firma ya da şirket ismi olmasının o kişilerin büyük avantaj sahibi olmalarına olanak sağlayacağı nitelendiriliyor.

Her sektör içerisinde olduğu gibi yazılım mühendislerinin elde ettikleri gelirler de sahip olunan kıdeme göre değişim gösteriyor. Mühendislik sınıflarına göre değişim gösteren bu ve benzeri gelirler, yeni mezun bir mühendisin kendini geliştirebilmesi, diploma not ortalaması, staj yapmış olması ve olmaması, mühendislik dalları ile ilgili okul içerisinde aktivitelere katılıp katılmadığı, bekar mı evli mi, çocuğu var mı yok mu, yabancı dili hangi seviyede gibi değişik faktörler meslek içerisinde sağlanacak gelirin değişim göstermesini belirtiliyor. Öncelikle kişilerin 0-2 sene arası elde edebileceği gelir 1300 TL ile 2000 TL arasında olduğu belirtiliyor. Kişinin 2-5 yıl arasındaki deneyiminde elde edeceği gelir 2000 TL ile 3800 TL arasında değişim gösteriyor. Kişinin 5 sene ve üzerinde elde edeceği gelir minimum 4000 TL olarak başlangıç gösteriyor.